UG ORI „Budi mi prijatelj“ Visoko realizuje projekat “Imam pravo da imam prava”

290

UG Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ Visoko i ove godine kao i predhodnih je uključeno u aktivnosti članica ženske romske mreže za Mjesec dana ženskog romskog aktivizma pod nazivom „ IMAM PRAVO DA IMAM PRAVA “.

Ovogodišnji mjesec dana ženskog romskog aktivizma će biti podjeljen  na 4 teme  i u svakoj sedmici će biti obuhvaćena posebna tema.

  1. Prva sedmica: „Politička participacija Romkinja“ .
  2. Druga sedmica: „Nasilje u porodici“
  3. Treća sedmica: „Diskriminacija Roma/Romkinja“
  4. Četvrta sedmica: „Siromaštvo Roma/Romkinja“

Simbolično smo sa aktivnostima krenuli na 8. mart – Međunarodni dan žena, sa podjelom karanfila. Isti taj dan smo imali i predstavu u Gimnaziji “Visoko” gdje smo predstavili naše forum teatar glumce i gdje su pred publikom odigrali predstavu pod nazivom „Ruža“ koju su radili u sklopu projekta „Edukacija bazirana na drami“.
Kroz forum mladi glumci imaju priliku da prenesu stvarnu sliku dešavanja iz zajednice i da publiku suoče sa realnim problemima sa kojima se svi susrećemo(diskriminacij, rani brakovi, maloljetnička delikvencija).

13.03.2017 godine ćemo održati okrugli sto pod nazivom “Položaj marginalizovanih žena u BiH (zdravstvena zaštita, obrazovanje, zapošljavanje)” u općini Visoko.
Na ovom okruglom stolu će biti prisutan ambasador OSCE misije u BiH i naša načelnica.

07.04.2017. godine, održat ćemo Centralnu manifestaciju obilježavanja Osmog Aprila Svjetskog Dana Roma/Romkinja koja će se održati 07.04.2017., u zgradi zajedničkih institucija BiH, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice.

Naše udruženje je organizovalo mjesec dana ženskog romskog aktivizma u saradnji sa Ženskom romskom mrežom „Uspjeh “BiH, Općinom Visoko, OSCE, Unicef-om.

UG Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ Visoko