Naslovnica Lokalne Teme Saopćenja UG ORI „Budi ...

UG ORI „Budi mi prijatelj“ Visoko realizuje projekat “Imam pravo da imam prava”

133
PODIJELI

UG Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ Visoko i ove godine kao i predhodnih je uključeno u aktivnosti članica ženske romske mreže za Mjesec dana ženskog romskog aktivizma pod nazivom „ IMAM PRAVO DA IMAM PRAVA “.

Ovogodišnji mjesec dana ženskog romskog aktivizma će biti podjeljen  na 4 teme  i u svakoj sedmici će biti obuhvaćena posebna tema.

  1. Prva sedmica: „Politička participacija Romkinja“ .
  2. Druga sedmica: „Nasilje u porodici“
  3. Treća sedmica: „Diskriminacija Roma/Romkinja“
  4. Četvrta sedmica: „Siromaštvo Roma/Romkinja“

Simbolično smo sa aktivnostima krenuli na 8. mart – Međunarodni dan žena, sa podjelom karanfila. Isti taj dan smo imali i predstavu u Gimnaziji “Visoko” gdje smo predstavili naše forum teatar glumce i gdje su pred publikom odigrali predstavu pod nazivom „Ruža“ koju su radili u sklopu projekta „Edukacija bazirana na drami“.
Kroz forum mladi glumci imaju priliku da prenesu stvarnu sliku dešavanja iz zajednice i da publiku suoče sa realnim problemima sa kojima se svi susrećemo(diskriminacij, rani brakovi, maloljetnička delikvencija).

13.03.2017 godine ćemo održati okrugli sto pod nazivom “Položaj marginalizovanih žena u BiH (zdravstvena zaštita, obrazovanje, zapošljavanje)” u općini Visoko.
Na ovom okruglom stolu će biti prisutan ambasador OSCE misije u BiH i naša načelnica.

07.04.2017. godine, održat ćemo Centralnu manifestaciju obilježavanja Osmog Aprila Svjetskog Dana Roma/Romkinja koja će se održati 07.04.2017., u zgradi zajedničkih institucija BiH, u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice.

Naše udruženje je organizovalo mjesec dana ženskog romskog aktivizma u saradnji sa Ženskom romskom mrežom „Uspjeh “BiH, Općinom Visoko, OSCE, Unicef-om.

UG Omladinska romska inicijativa „Budi mi prijatelj“ Visoko

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.