Naslovnica BiH Regija Obilježena 13...

Obilježena 13. obljetnica pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog

35
PODIJELI

Polaganjem vijenaca ispred spomen obilježja na Matića brdu kod Mostara u nedjelju  je obilježena 13. obljetnica od pogibije makedonskoga predsjednika Borisa Trajkovskog, koji je zajedno sa suradnicima i članovima posade stradao 26. veljače 2004. godine u zrakoplovnoj nesreći prilikom dolaska u Mostar na Međunarodnu investicijsku konferenciju.

Vijence su, uz predstavnike makedonske i bh. vlasti položili i predstavnici Skupštine HNŽ-a, Grada Mostara, diplomatskog kora u BiH, te makedonskih udruženja koja koja djeluju na području BiH.

Prisjećajući se Trajkovskog, zamjenik makedonskog ministra za ekonomiju Hristijan Delev kazao je kako je Boris Trajkovisk želio graditi mostove u regiji te da je bio osoba čijeg će se lika i djela svi uvijek sjećati.

– Bio je čovjek širokih misli. Čovjek koji je mislio ne samo o Makedoniji već o čitavoj regiji. Čovjek koji je imao ideju da ekonomski objedini regiju i dovede građane u ekonomski prosperitet – istaknula je predsjednica Udruženja građana makedonskog porijekla u BiH Emica Niami-Nalbandić te dodala da je Trajkovski bio čovjek otvoren za suradnju i čovjek kojega su svi cijenili.

– Potrudit ćemo se da ekonomski i svaki drugi odnosi između BiH i Makedonije budu svake godine sve bolji – kazao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, izrazivši nadu da će most koji spaja, a koji je započeo da gradi Boris Trajkoviski, ostati i za buduća pokoljenja.

O avionskoj nesreći u kojoj je poginuo makedonski predsjednik do sada su izvršene dvije istrage i objavljena dva izvještaja od dvije komisije.

U oba izvještaja kao razlog pada aviona navodi se pilotska greška i drugi indirektni sustavni propusti.

U avionskoj nesreći koja se dogodila 26. veljače 2004. godine poginuli su predsjednik Makedonije Boris Trajkovski i osam članova njegovog izaslanstva, koji su putovali na Međunarodnu investicijsku konferenciju u Mostaru.

Osim Trajkovskog, podinuli su savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanova, radnik makedonskog MIP-a Mile Krstevski, članovi osiguranja Boris Velinov i Ace Velinovski, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

visoko.co.ba/Fena

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.