BiHTri građevinska giganta vode bitku za Počitelj

Tri građevinska giganta vode bitku za Počitelj

Tri velike strane građevinske kompanije u utrci su za posao vrijedan 200 miliona KM na dionici autoputa na Koridoru 5C Počitelj – Zvirovići, otkriva „Dnevni avaz“.  Radi se o dionici dugoj oko 11 kilometara.

Na ovoj dionici je tender prije dva mjeseca poništen pa raspisan novi po užurbanoj proceduri. Prema pristiglim ponudama, u koje je naš list imao uvid, bit će vrlo tijesna i žestoka bitka za dobivanje posla na dionici koju finansira Evropska investiciona banka (EIB).  Sredstva su osigurana još 2014. godine.

Saznajemo da je najpovoljniju ponudu za gradnju ove dionice, u koju spada i gradnja kolosalnog mosta Počitelj visokog sto metara, poslao konzorcij „Azvirt Limited Liability Company and Power Construction Corporation of China Ltd“ (Azerbejdžan i Kina), u okviru kojeg je i domaća firma, širokobriješki „Hering“. No, razlika između „Azvirta“ i drugoplasiranog konzorcija „Strabag – Euro-Asfalt“ je u oko šest miliona eura.

Na trećem mjestu je turska građevinska firma „Cengiz“. Oni su u odnosu na „Strabag“ poslali ponudu višu za milion eura, a „Azvirt“ sedam miliona.  Na četvrtom je mjestu također turska firma, „Fernas & Ozgun Insaat“, koja je u odnosu na drugoplasirani „Strabag“ skuplja za četiri miliona eura. Jedina firma koja je van svake konkurencije jeste „China Gezhouba“. Njena je ponuda najviša.  U odnosu na prvi „Azvirt“ razlika je u čak 81,5 miliona maraka.

Prema tenderu, izvođač radova mora do 1. avgusta ući na gradilište. Komisija „Autocesta FBiH“ sada treba provjeriti svu prateću dokumentaciju, tačnije uraditi matematičku kontrolu, a tek potom izabrati izvođača radova s kojim će biti potpisan ugovor, pod uvjetom da ne bude žalbi.

visoko.ba/avaz


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE