SvijetNajmanje 149 osoba poginulo u posljednja 24 sata u Hodeidi

Najmanje 149 osoba poginulo u posljednja 24 sata u Hodeidi

Najmanje 149 osoba poginulo je u obračunima između lojalista jemenske Vlade i pobunjenika u luci Hodeida u posljednja 24 časa, saopštili su bolničari i vojni izvori.

Izvori iz provladine vojne koalicije, koju podržavaju Saudijska Arabija i regionalni saveznici, saopštili su da su Huti pobunjenici odbili ofanzivu većih razmjera, čiji je cilj pomjeranje vojske sa obale Crvenog mora ka Hodeidi, glavnom mjestu snabdijevanja 14 miliona stanovnika Jemena, koji su suočeni sa glađu.

Snage jemenske Vlade, koje na kopnu predvodi vojska Ujedinjenih Arapskih Emirata, došle su do Hodeide nakon 11 dana sukoba, a juče su došle do naseljenih područja na istoku, čime su izazvale strah od sukoba na ulicama, u kojima bi bili ugroženi civili u gradu.

Mještani i vojni izvori saopštili su da su na krovovima u naseljenim područjima na istoku grada raspoređeni snajperisti, javio je AFP.

Ofanziva na Hodeidu izazvala je međunarodno negodovanje bez presedana u sukobima koji skoro četiri godine traju između Huta, koje podržava Iran, i saudijske koalicije.

Humanitarne grupe zabrinute su za bezbjednost skoro 600.000 stanovnika Hodeide, kao i za milione ostalih koji zavise od dostave hrane i humanitarne pomoći u ovu jemensku luku.

Neimenivani vojni zvaničnik potvrdio je da je u obračunima poginulo sedam civila.

Bolničari u Hodeidi saopštili su da je u sukobima poginulo 110 pobunjenika i 32 lojalista.

federalna.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE