BiHRegijaSpašene sirijske izbjeglice čiji čamac su probušili pripadnici grčkih priobalnih snaga

Spašene sirijske izbjeglice čiji čamac su probušili pripadnici grčkih priobalnih snaga

Komanda priobalne straže Turske proteklih dana spasila je 58 sirijskih izbjeglica čiji čamac su u Egejskom moru probušili pripadnici grčkih priobalnih snaga sigurnosti.
Grčki centar za spašavanje i traganje je 12. novembra upozorio da se na jugozapadu od rta Didim Tekagac, nedaleko do grada Aydin, nalazi grupa izbjeglica na čamcu koji traže pomoć.

Komanda priobalne straže Turske je nakon toga poslala sigurnosni čamac na to područje kako bi se pružila pomoć izbjeglicama.

Pružili su pomoć grupi izbjeglica čiji gumeni čamac je prethodno oštrim metalnim predmetom probušila posada broda grčke priobalne straže, koji su se ubrzo udaljili sa tog područja.

Kada je na mjesto incidenta stigao brod turskih priobalnih snaga, čamac sa izbjeglicama je uveliko počeo tonuti.

Brzom reakcijom pripadnika turskih priobalnih snaga spašeno je svih 58 izbjeglica koji su pritom prebačeni u sigurnu luku.

Komanda priobalnih snaga sigurnosti Turske je tokom 2014. godine u 574 slučaja spasila 14.961 osobu, dok je do 19. novembra u 2.133 slučaja spašeno 79.489 osoba.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE