ZanimljivostiSamsung će platiti Appleu 548 milion dolara zbog spora oko patenta

Samsung će platiti Appleu 548 milion dolara zbog spora oko patenta

Savezni sud u San Joseu u Kaliforniji donio je presudu koja nalaže kompaniji Smsung da Appleu mora platiti 548 miliona dolara zbog kršenja autorskih prava na korištenje određenog patenta i dizajna, kada su u pitanju smartphoni.

Iz Samsunga su poručili da će odštetu platiti do 14. decembra 2015. godine, ukoliko im Apple pošalje račun u petak. Na pitanje da li su to učinili, u Appleu su odbili komentarisati.

Prvobitna odluka suda je bila da Samsung Appleu mora platiti odštetu od 930.000.000 dolara, ali je Apelacioni sud prošle godine smanjio odštetu, koja sada iznosi nešto više od pola milijarde dolara.

Kompanija Apple je tužila kompaniju Samsung zbog kršenja prava na patente i kopiranja izgleda iPhonea.

Iz Samsunga su saopćili da su razočarani odlukom suda, smatrajući da su optužbe koje Apple iznio, preuveličane.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE