BiHRegijaSaudijska Arabija, želi da snižavanjem cijene nafte uništi proizvodnju u drugim zemljama...

Saudijska Arabija, želi da snižavanjem cijene nafte uništi proizvodnju u drugim zemljama kako bi zadržala svoj udio u ukupnoj svjetskoj proizvodnji

Saudijska Arabija želi da uništi proizvodnju nafte u drugim zemljama i nastavlja da snižava cijenu “crnog zlata”, procjenjuju stručnjaci.

Na sastanku zemalja članica OPEK-a odlučeno je da neće biti smanjivanja proizvodne kvote od 31,5 miliona barela dnevno, koliko OPEK trenutno proizvodi.

Nakon toga, cijena nafte naglo je pala dodatna četiri odsto i sada je blizu najnižeg nivoa u posljednjih sedam godina, tvrde analitičari “Admiral Marketsa”.

Cijena američke “VTI” nafte iznosi 40,42 dolara po barelu, a cijena “brent” nafte 43,03 dolara.

Saudijska Arabija, najuticajniji član OPEK-a, koja od svih zemalja na svijetu ima najniži trošak u proizvodnji nafte, želi da snižavanjem cijene uništi proizvodnju u drugim zemljama kako bi zadržala svoj udio u ukupnoj svjetskoj proizvodnji.

Druge arapske zemlje koje su članice OPEK-a, za sada, podržavaju ovakvu politiku Saudijske Arabije, ali Iran i Venecuela nisu zadovoljni odlukom koja će, vjerovatno, dovesti do dodatnog pada cijena.

Proizvodnja nafte u SAD od maja postepeno opada, a broj aktivnih bušotina je za godinu dana pao sa 1.030 na 545.

Većina stučnjaka za naftno tržište očekuje da će cijena nafte vrlo brzo pasti ispod 40 odsto po barelu, a neki čak smatraju da ne treba isključiti ni pad na 30 odsto dosadašnjih cijena.

Ipak, analitičari “Admiral Marketsa” smatraju da se cijena neće duže od nekoliko mjeseci zadržati na tako niskom nivou.
Sve niža cijena povećat će potražnju nafte među krajnjim potrošačima, ali i među velikim kupcima.

Kina je već najavila da će 2016. godine kupiti dvostruko više nafte nego ove godine da bi iskoristila nisku cijenu i napunila strateške rezerve.
Kada se uzmu u obzir neočekivani događaji kao što su političke krize i potencijalni teroristički napadi, postoji vjerovatnoća da cijena nafte ponovo počne da raste i dostigne nivo od 80 odsto po barelu mnogo prije 2020. godine, do kada to očekuje Međunarodna energetska agencija (IEA).


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE