ZDKZastupnici iz Kaknja pokrenuli inicijativu za rješavanje problema radnika “Rudstroja”

Zastupnici iz Kaknja pokrenuli inicijativu za rješavanje problema radnika “Rudstroja”

Zastupnici iz Kaknja u Skupštini ZDK uputili su zajedničko poslaničko pitanje u vezi sa stanjem u kakanjskom preduzeću “Rudstroj”.

Pitanje je u ime svih zastupnika iz Kaknja uputila Naida Delibašić, zastupnica ispred Saveza za bolju budućnost – Fahrudin Radončić.

Pitanje Naide Delibašić prenosimo u cjelosti:

“Bila sam na sastanku Sindikata i uposlenika “Rudstroja jutros, i upravo zbog njih i postavljam sljedece zastupničko pitanje prema premijeru i Vladi ZDK, a pitanje postavljam i u ime svih zastupnika u Skupštini ZDK koji dolaze iz Kaknja. Da li je moguće da pošaljete prema Federalnoj vladi urgenciju za hitno riješavanje problema radnika Rudstroja, po uzoru na radnike Krivaje? Sindikat i uposlenici Rudstroja su na posljednoj sjednici OV dobili potpunu podršku načelnika Općine Kakanj i OV Kakanj. Dobili su podršku direktora Rudnika i Termoelektrane Kakanj, i Saveza udruženja boračkih organizacija Općine Kakanj, koji su u znak podrške radnicima “Rudstroja” od kojih je 70 demobilisanih boraca, prema ministarstvima za boračka pitanja i kantonalnog i federalnog nivoa.

Oni su građani ZDK i time je naša obaveza jos veća, da na bilo koji način pomognemo ovim ljudima, koji ako ostanu bez posla, ostaju i njihove porodice bez najminimalnijih uslova za život, anapominjem da je ukupna cifra ljudi koji se hrane iz Rudstroja oko 1000. Dopis koji sam ja dobila ja jutros a ministarstvo za privredu u ponedeljak prenosim u cjelosti. I u prilogu ovog dopisa dostavljam i spisak anketiranih dioničara koji su izrazili želju da se ovaj plan dovede do kraja i očuva proizvodni program firme kao i njihova radna mjesta, a oni su spremni da se odreknu svojih dionica a u cilju apliciranja ponude prema Vladi Federacije BIH. Obzirom da nema premijera a tražim usmeni odgovor, molila bih usmeni odgovor od ministra privrede, koji je upoznat sa situacijom u Rudstroju.”


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE