Vlada Zeničko dobojskog kantona će na jednoj od naredni sjednica razmatrati analizu stanja po pitanju dugovanja za zdravstveno osiguranje

504

Vlada Zeničko dobojskog kantona će na jednoj od naredni sjednica razmatrati analizu stanja po pitanju dugovanja za zdravstveno osiguranje, potvrdio je premijer Miralem Galijašević.

“S krajem ove godine trebamo podvući crtu i jasno kazati da su svi obavezni plaćati doprinose za zdravstvo.”, kazao je Galijašević ističući da su dugovanja po ovom osnovu dostigla ukupni iznos od oko 70 miliona konvertibilnih maraka.

“Vlada i Zavod su do sada amortizovala takozvani socijalni momenat kroz ovjeravanje knjižica ali bi to trebala biti prošlost.
Među većim dužnicima su veliki privredni sistemu,uključujući i 3 rudnika na području ZDK.
Stoga će se o ovoj problematici razgovarati sa nadležnima u Elektroprivredi BiH i menadžmentima preduzeća.”, najavio je Galijašević.
Posljedica neplaćanja doprinosa su i nedovoljna sredstva za Kantonalnu bolnicu Zenica kojoj se po osnovu mjesečne tranše, po ugovoru sa Zavodom zdravstvenog osiguranja doznačuju 3,3 miliona maraka, od čega oko 3 miliona trebaju za plaće uposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
Za normalno funkcionisanje Bolnice mjesečno treba osigurati 4,3 miliona maraka.