SportNogometTwente izbačen iz Evrope na tri sezone

Twente izbačen iz Evrope na tri sezone

Holandski nogometni savez (KNVB) zabranio je Twenteu nastup u evropskim kupovima na tri sezone, te ga kaznio sa 45.250 eura zbog lažiranja dokumentacije potrebne za izdavanje licenci za nastup u euro kupovima, te zbog činjenice da je bivši predsjednik kluba s jednom menadžerskom agencijom oštetio klub prilikom transfera igrača.
KNVB je kaznio Twente izbacivanjem iz Evrope, a ukoliko do kraja ove sezone ne ukloni sve nepravilnosti ostat će i bez licence za takmičenje u prva dva razreda holandskog nogometa.

Istražitelji su otkrili kako je bivši predsjednik kluba Aldo van der Laan s jednom menadžerskom agencijom oštetio klub prilikom transfera igrača. Van der Laan je navodno pristao da agencija klubu plati pet miliona eura za 10 do 50 posto prava na transfere sedmorice igrača. Među njima su: Luc Castaignos, Quincy Promes, Bilal Ould-Chikh, Youness Mokhtar, Dušan Tadić, Shadrach Eghan i Kyle Ebecilio.

Nakon što je cijela afera završila u javnosti predsjednik kluba je podnio ostavku, a vodstvo KNVB-a pokrenulo istragu. Osim štetnog ugovora za klub otkrivene su i brojne nepravilnosti u dokumentaciji za izdavanje licenci. Novo vodstvo kluba sada mora ukloniti sve nedostatke i nepravilnosti, te otkriti sve krivce u ovoj aferi.

“Istragom je utvrđeno kako je Twente na osnovu lažne dokumentacije dobio licencu za nastup u Evropskoj ligi u sezoni 2014/15. Dobili su dozvolu za nastup na osnovu nepotpunih i netačnih informacija,” poručili su iz KNVB-a.

Klub iz Enschedea kroz svoju historiju jednom je bio prvak Holandije, 2010. godine, a tri puta je pobijedio u holandskom Kupu.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE