Zbirka Muzeja Kaknja se svakodnevno obogaćuje

1097

Još 1990. godine oduzeto je oružje Teritorijalne odbrane na području cjelokupne BiH. Da je kakanjska TO zadržala arsenal kojim je raspolagala mogla se naoružati cijela brigada. U magacinima TO nalazilo se 2.306 dugih cijevi, 97 oruđa za oklopno dejstvo, 12 minobacača od 60 i 82 milimetra, 10 protivavionskih topova kalibara 20 i 40 milimetara, te više od 30 tona municije.

1U takvim teškim okolnostima kakanjski patrioti su se snalazili na razne načine da odbrane svoju domovinu, a jedan od načina bio je i izrada improviziranog oružja od vodovodnih cijevi i drugih priručnih sredstava.

 

Dva primjerka takvog improviziranog naoružanja koje je korozija odavno učinila samo eksponatima i podsjetnikom na davna vremena se čuvaju u Muzeju Kaknja kao svjedočanstvo domišljatosti i snalažljivosti kakanjskih patriota.

2Zbirka koja podsjeća na organizaciju otpora patriota ovih dana je obogaćena još jednim eksponatom. Naime, radi se o istrošenom lanseru jednokratnog lakog prenosivog protivtenkovskog raketnog bacača M-80 “Zolja” kakvog je koristila i Armije R BiH u periodu 1992-1995. Obzirom da se radi o jednokratnom oružju, dio koji ostaje nakon ispaljenja je neupotrebljiv i bezopasan i svrstava se u ratne trofeje i muzejske eksponate, kao i čahure npr. granata i sl.

Kakanjcima koji su donirali ove eksponate su se zahvalili. A građane Kaknja pozvali da slijede ovaj primjer, da poklone neki od artefakata Muzeju i da na taj način obogate muzejsku zbirku.