KolumneVodosnabdijevanje predizborna šarena laža uz "pečat" premijera ZDK

Vodosnabdijevanje predizborna šarena laža uz “pečat” premijera ZDK

Iako su mnogi politički akteri imali nijet da lokane izbore koji se trebaju održati u Oktobru 2016., godine  odgode do 2018.,  godine, to se po svemu sudeći neće desiti pa će 2016.,  godina ostati izborna godina. Ujedno će to biti i godina predizbornih  šarenih laža, putem kojih će političke stranke pokušati osvojiti  srca birača i dobiti njihove glasove.

Za prvijenac  kad su u pitanju predizborne šarene laže zaslužna je naša reformirana OO SDA sastavljena iz dva dijela koja je dana 13.01.2016., godine putem svog zvaničnog saopćenja za javnost svojim vjernim glasačima i građanima ponudila prvu  šarenu lažu u vidu novog „regionalnog projekta za vodosnabdijevanje“ koji se odnosi na Visoko, Brezu i Ilijaš, kroz koji bi se navodno trebao riješiti ovaj gorući problem i na općini Visoko ili bolje reći  dijelovima općine koji su najugroženiji kada je u pitanju ovaj resurs.

Uz ovo saopćenje OO SDA  je građanima općine Visoko na početku ove godine dala doznanja da će  šarena laža zvana vodosnabdijevanje, ponovo, po ko zna, koji put biti temelj predizborne kampanje i sakupljanja glasova SDA. Treba naglasiti  da SDA polaže suverena prava na ovu šarenu lažu. Ona je njihovo kapitalno djelo kojim su godinama uzimali glasove naivnim biračima. Samo što su  oni dovoljno mudri i lukavi da svake godine ovu lažu lijepo upakuju, medijski napumpaju i pompenzno najave, tako da to svake izborne godine izgleda novo, lijepo i ostvarivo, a što je najbitnije daje rezultate tj., uspješno navuče birače, da daju svoju podršku tim i sličnim predizbornim lažama kojima ne mogu odoljeti.

Ove godine za što bolje upakivanje predizborne laže zvane vodosnabdijevanje uključeni su i direktori  komunalnih preduzeća Visoko i Vareš, te načelnici općina Visoko, Vareš i Ilijaš, a dodatni pečat i dozu ozbiljnosti navedenom regionalnom projektu vodosnabdijevanja dao je i premijer ZDK.

Da su drugovi iz SDA majstori upakivanja i prezentovanja šarenih laža zorno nam dokazuje i program nazvan „Strarteški pravci rada i djelovanja SDA u periodu od 2012-2016.,godine“., koji je građanima prezentovan kao jedina grana spasa u predizbornoj kampanji 2012., godine. Između ostalih laža u ovom sudbonosno-spasonosnom dokumentu u dijelu koji se odnosi na Javni sektor infrastrukturu i ekologiju kao cilj je postavljen citiram „Osigurati pitku vodu svim domaćinstvima na području općine Visoko“.

Stoga smatram da je naša reformisana SDA, a radi  pravilnog, objektivnog i istinitog informisanja javnosti, prije samog prezentovanja novih projekta, prvo trebala  građanima kazati  šta je sa prethodnim projektima i obećanjima kada je u pitanju vodosnabdijevanje, odnosno vrlo kratko i jednostavno kazati jeli postavljeni cilj iz dokumenta  Strateški pravaci” postignut ili nije, a posebno su taj odgovor trebali dati onim žednim građanima koji su bili ubijeđeni da će do kraja 2016 na svojim česmama konačno imati vodu.

Nažalost u Visokom će još dugo među žednim građanima  najaktuelnije  pitanje ostati  „hoćel Dino kroz našu česma voda ikada proteći“?

Na postavljeno vrlo jednostavno i jasno pitanje odgovor je složen i dug. Posebno je on složen i dug za one koji na njega trebaju odgovoriti i koji su preuzeli odgovornost da odgovore.

Nijedna garnitura vlasti nije odgovorila na pitanje zašto nam nisu riješili problem vodosnabdijevanja,  odnosno nisu imali nikada hrabrosti da nam u lice kažu  da li znaju ili ne, da li su sposobni ili nisu da riješe ovaj  gorući problem koji život znači.

Ovom narodu je konačno potrebna istina, a ne konstantna zamajavanja kroz bombastične,  lijepo napisane, i  upakovane predizborne projekte, od strane onih koji se predstavljaju kao naši spasioci i zastupnici naših interesa.

Na kraju se može zaključiti da svi ezdeaovci bez obzira kojoj struji ili garnituri pripadali staroj ili novoj, pa i oni koji nisu ezdeaovci a bili su na vlasti i pokušali da manipuliraju građanima putem ovog problema, imaju jednu zajedničku notu koja se ogleda u tradicionalnom obećavanju svih ovih godina da će stanovnici općine  Visoko imati vodu,  i tradicionalnom neispunjavanju datog obećanja.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE