Lokalne TemePrivredaAfera sa malinjacima: Reket, borba za tržište između RS i Federacije i...

Afera sa malinjacima: Reket, borba za tržište između RS i Federacije i uloga visočkog “Frutti Funghi” u svemu tome

Banjalučke Nezavisne novine su objavile, a tekst su prenijeli brojni portali u BiH o tome kako se podmukla bolest širi malinjacima u BiH, a u taj kontekst stavili i visočku firmu “Frutti Funghi” koja se godinama bavi proizvodnjom, preradom i prometom šumskih plodova, ali ima i voćni rasadnik.

Istina je da se u BiH pojavila bakterija koja napada malinjake i ostale voćne vrste, vinovu lozu, ruže … Istina je i da je izvjesni Nebojša Berić, proizvođač malina iz Čelinca u novembru prošle godine kupio određeni broj sadnica maline, sorti polka i miker od firme “Fruti Funghi” iz Visokog. Ali je isto tako i istina da je firma “Frutti Funghi” izvršila povrat novca kupcu nakon što je utvrđeno da su sadnice zaražene. Firma iz Visokog je bila spremna i da pokrije troškova rada uposlenika koji su zasadili, pa kasnije izvadili i spalili pomenute sadnice, s tim da je kupac u jednom trenutku, kako saznaje Visoko.co.ba, tražio 60 puta veći novčani iznos za utrošeno radno vrijeme na zasađivanju i vađenju sadnica.

Kako nadalje saznaje Visoko.co.ba zaražene sadnice u BiH su uvezene iz Poljske, radilo se o projektu pomoći poplavljenim područjima u BiH gdje se pokušalo brzim manipulacijama zaraditi na preprodaji ovih sadnica koje nisu prošle provjeru na Institutu. Ono što je nepobitna istina je da zaražene sadnice ne dolaze iz visočkih rasadnika.

Pokazatelji kažu, a to pišu i Nezavisne novine, da je proizvodnja malina u BiH jedna od najperspektivnijih grana voćarstva i s pravom nosi epitet “crveno zlato”. Proizvodnja je razvijenija u Federaciji nego u RS-u, a slučaj Nebojše Berića je fakt koji se može tumačiti i kao tržišna borba konkurencije u kojoj je visočka firma “Frutti Funghi” kusur podmetanja u borbi za poziciju i konkurentnost.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE