PreporukaLikeRonaldo, onaj pravi, za VICE Sports

Ronaldo, onaj pravi, za VICE Sports

Spremam se za intervju sa Ronaldom, brazilskom fudbalskom legendom. Nije u pitanju ni portugalski Ronaldo, ni Ronaldinjo, već Ronaldo Luís Nazário de Lima koga obično zovu samo jednim imenom, kao Šer. Bacam pogled na telohranitelja i diskretno precrtavam jedno pitanje sa spiska – ono o frizuri sa Svetskog prvenstva 2002.

Ronaldo je došao na Bahame u okviru PokerStars Caribbean Adventures festivala. Nije tu samo da pozira za stolom, kao poznato lice iza gomile čipova. Ronaldo danas profesionalno igra poker za PokerStars – prošle godine je PCA turnir završio na 26. mestu. Pa ipak, u poređenju sa fudbalskim iskustvom, praktično je početnik kad je poker u pitanju.

Ronaldo je počeo da profesionalno igra fudbal sa 16 godina, i prvi put nastupio za Brazil na Svetskom prvenstvu još 1994. godine. Čovek poznat kao O Fenomeno odigrao je 98 utakmica za svoju zemlju i postigao 62 gola.

VICE Sports: Da li se protivnici za stolom uplaše kad te vide?

Ronaldo: Eh, nadam se! (Smeh.) Nadam se da je tako. Ali tu sve zavisi od karata i strategije, nema veze što sam poznata ličnost.

Prošle godine se jedan igrač slikao i slučajno me uhvatio u kadru. Okačio je sliku na Tviter, i svi su počeli da pričaju o njoj zbog mene. On je uporno pitao: „Ali ko je taj lik za stolom? Zašto svi pričaju o njemu?” Ne zna me baš svako.

Ima li tu i onog suprotnog, kad neki protivnik sebi kaže „E, sad ću da pobedim Ronalda”?

Da, ima toga. Kad sam u akciji za stolom, nekad imam osećaj da su protivnici spremni da isprate samo da bi videli moje karte i zajebali me. Tako mi deluje. Za neke od njih je velika stvar da mogu da kažu „Dobio sam Ronalda.”

Kako si prešao iz sveta fudbala u svet pokera?

Već dugo igram poker, ali pre tri godine sam pristupio ekipi PokerStars, i onda sam počeo da učim, da čitam knjige o pokeru. Od tada igram ozbiljnije, išao sam i na časove da bih unapredio svoju veštinu, i mislim da sam uspeo u tome.

Kako bi uporedio način razmišljanja na terenu i za stolom, gde je žešća konkurencija?

Ja sam jako kompetitivan, ali ne mislim da sam nešto iz fudbala preneo na poker. Ne bih rekao.

ronaldo-onaj-pravi-za-vice-sports-Ne misliš da se nešto preklapa te dve igre, ta želja za pobedom?

Ne. U fudbalu sam uvek bio jako miran kad treba da se nešto reši, postigne gol. Bio sam opušten u fudbalskim situacijama. Ovde nemam to samopouzdanje. O svemu moram dobro da razmislim, o svakoj odluci!

Kakav je to osećaj, ta tranzicija iz stanja u kom si potpuno samouveren u stanje u kom baš i nisi?

Nije lako biti početnik. Evo, prošle godine sam bio 26. na tabeli – pokušaću da to popravim. Nije lako.

Šta drugi igrači kažu, kako Ronaldu ide poker?

(Smeh) Ne znam, nikad ih nisam pitao. Ali mislim da počinju da me se malo plaše, jer ja idem na pobedu. Ne volim previše strateški pristup. Igram iz zabave, a to ume da poremeti druge igrače.

Kad uzmeš veliki pot, da li adrenalin radi slično kao kad daš dobar gol?

Da, skoro je isto. Kad mi legne kec, odmah bude “Uh!” Svaka ruka je kao da šutiraš penal – mora da se iskoristi ako imaš dobru priliku da pobediš. U fudbalu, kad treba da šutiraš penal, samo je golman ispred tebe. Obično daš gol, mada ne svaki put. Tako i ovde, i kad dođe dobra ruka moraš da odigraš i da dobiješ.

Čujem da su Brazilci danas ludi za pokerom skoro koliko i za fudbalom?

Jeste, i baš mi je drago. Pre mesec danas sam igrao u Brazilu, bio je rekordno visok broj igrača, više od 16,000, podeljenih na 32 turnira.

Poker je jako popularan u Brazilu, zato ga mnoge slavne ličnosti igraju. Javnost polako počinje da shvata da se poker potpuno promenio. Nije to više ono kad se samo pije i puši i jure ženske. Ima pravih načina da se poker profesionalno igra.

Da se vratimo na fudbal. Koje timove trenutno voliš da gledaš?

Barselonu. Bajern Minhen… navijam za Real Madrid jer sam tamo igrao pet godina i volim taj grad, ali trenutno ne igraju baš dobro. Zidan im je novi trener, nadam se da će on moći da ih pokrene.

Šta treba Brazilu da bi opet stigao do vrha? Gde greše, šta ih sputava?

Eh, toliko toga treba da promenimo. Videćemo, sve ono oko korupcije bi moglo da promeni svet fudbala. Nadam se da će se promeniti i način na koji fudbal funkcioniše u Brazilu.

ronaldo-onaj-pravi-za-vice-sports- u dresu reprezentacijeKako je bilo kad si se kao tinejdžer probijao u Brazilu, pre nego što si postao profesionalac?

Pa deca u Brazilu od malih nogu sanjaju da postanu fudbaleri, da nose dres reprezentacije, ja sam samo jedno od te dece kojima se san ostvario. Bilo je tako uzbudljivo. Bio sam jako mlad u Americi 1994. godine kad smo postali prvaci sveta, bilo je prelepo. Fenomenalno. Nadam se da će to doživeti i drugi mladi igrači u Brazilu, Neimar i ostali. Tako nešto nam treba.

Da li si osećao tremu pred velike utakmice, na primer finale iz 1998. godine?

Ne. Kad si na terenu, misliš samo kako da odigraš što bolje za svoj tim. Bar je tako bilo kod mene, nikad nisam osećao neki pritisak na terenu, nikad.

Iz svog tvog iskustva u fudbalu i pokeru, koje si pouke izvukao? Koja je tvoja životna filozofija?

Ja sve usvajam. Za mene je svaki trenutak jedinstven, svako novo iskustvo. I poker mi je nešto novo, trudim se da budem što bolji. Šta god da radim, dajem sve od sebe!

Za kraj, prošle godine si nagovestio da bi mogao da se vratiš i zaigraš fudbal na Floridi?

Da, za moj klub (Fort Loderdejl Strajkers iz NASL). Obećao sam im to ako se plasiraju u plej-of. Ali jako je teško vratiti se iz penzije, znaš, treba da se smrša… previše bi problema bilo sa povratkom u fudbal. Bolje mi leži poker (smeh). Tu nije važno koliko kila imam.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE