PreporukaTemeOtvorena izložba „ Džemal-čovjek naše historije“

Otvorena izložba „ Džemal-čovjek naše historije“

U povodu obilježavanja 39. obljetnice smrti istaknutog državnika Džemala Bijedića, u njegovom rodnom Mostaru je otvorena izložba njemu u čast. Izložbu „ Džemal-čovjek naše historije“ je u suradnji s mostarskim Centrom za kulturu priredio Muzej Hercegovine .

Nakon pogibije Džemala Bijedića 1977. godine, Muzej Hercegovine je postao nositelj aktivnosti prikupljanja dokumentacije, fotografija, pisama  i snimaka o njegovu životu i radu. “Fotografije govore o privrednom, zatim kulturnom i političkim aktivnostima u Mostaru od perioda”, rekao je Asim Krhan, direktor Muzeja Hercegovine Mostar.

Na fotografijama su zabilježeni neki važni događaji iz tog razdoblja , koji svjedoče o dinamičnom gospodarskom razvoju Hercegovine u kojem je Mostar postajao sve važniji regionalni centar. Od 1977. Mnogi gradovi u BiH daju ime Džemala Bijedića svojim ulicama, trgovima, školama. Mostar je s ponosom  njegovo ime dao svom Univerzitetu.

“Ja ne mogu da ne spomenem da je Džemal Bijedić bio jedan od najzaslužnijih za otvaranje Univerziteta”, rekao je Sead Pašić, rektor Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

Od 1981.godine svoja vrata otvara i  Bijedićeva spomen kuća.

Asim Krhan, direktor Muzeja Hercegovine Mostar kaže: “Muzej Hercegovine ima i kuću Džemala Bijedića i svake godine obilježavamo godišnjicu njegove smrti.”

Bogata dokumentarna građa predstavljena na izložbi zorno prikazuje veliki doprinos Džemala Bijedića gospodarskom, društvenom , obrazovnom i kulturnom razvoju Hercegovine, a Muzej vrijedno čuva sjećanje na lik i djelo čovjeka koji je obilježio jedno povijesno razdoblje ovog kraja.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE