Lokalne TemeStaro VisokoKaravdići, Visoko oko 1939.godine

Karavdići, Visoko oko 1939.godine

Karavdići su visočki starosjedioci, koji su sve do pred kraj četvrte decenije prošlog stoljeća održavali patrijaharni način življenja. U jednoj ili više kuća živjelo je po nekoliko porodica kao jedno domaćinstvo, vođeno najstarijom osobom. Obično je to bio otac ili najstariji sin.

Ono po čemu je u Visokom ostao umapćen rod Karavdića je da su uvijek neizmjerno pomagali sirotinju dijeleći joj i novac i potrepštine za život, zarađujući tako mnoštvo sevapa za onaj drugi svijet. Bila je to porodična tradicija – pomoći onome ko nema, a to su Karavdići mogli jer su, pored dobro vođenih poslova i radnji, imali i velike posjede na Hadžinoj vodi i Rosuljama.

Historičari su zabilježili da su visočki Karavdići u ovom gradu bili najbrojniji između dva svjetska rata a danas ovdje živi njihovih 15 porodica. Mahom su to školovani i visokoobrazovani članovi porodica. Više od 10 mladih Karavdića ima fakultetsku diplomu. Uvijek je ovaj rod prepoznavao znakove vremena u kome je živio.

Na fotografiji nastaloj 1939.godine vidimo Karavdiće: (slijeva) Ahmed, Hamdija, Hasan, Uzeir, Hamza, Abdulah, Ibrahim.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE