PreporukaRecenzijeDobili smo priručnik s uputama kako se pripremiti za Urbanov koncert

Dobili smo priručnik s uputama kako se pripremiti za Urbanov koncert

Već sam nekoliko puta svjedočio snimanjima albuma uživo koje sam poslije preslušavao, no nikad nisam s toliko zanimanja čekao izdanje zvučnog zapisa kao sada.

“Live 2015” je snimka koncerta održanog u zagrebačkom Domu sportova 21. veljače 2015., u Maloj dvorani, i, ako ćemo iskreno, nisam se najbolje proveo na koncertu.

Vidio sam i boljih koncerata i boljih Urbanovih koncerata, a zbog specifične situacije s gostima (Urban je napomenuo da nisu stigli vježbati koliko su htjeli) i s publikom (dio gledatelja je proizvodio itekako čujan žamor, između ostalog), zanimalo me kako su umjetnici reagirali u, realno gledano, nemogućim uvjetima.

Urban &4 su to izdržali poput Renaulta 4 sve krivine na Jadranskoj magistrali. Kao netko tko je svojih prvih 26 godina života proveo vozeći se u dotičnom automobilu na dotičnoj cesti govorim da je to kompliment, no s druge strane, ako je to najveći koncert u karijeri koja traje preko 20 godina, kruna promocije recentnog albuma, onda deficit uvježbanosti nije isprika, nego otegotna okolnost. Imaš goste? Izvoli probaj s njima, bez obzira što se, uglavnom u svijetu pop-rock muzike, ‘to tako radi’ jer se nema vremena i prostora. Jedan zbor (Papandopuline), drugi zbor (Mozartine), Gibonni, Vava – valja to iskoordinirati, naročito ako se to snima i ostat će kao nekakav audio dokument.

Bez obzira na to, “Live 2015” dobar je priručnik s uputama kako se pripremiti za Urbanov koncert i što očekivati na njemu. Čini mi se da si Urban katkad voli zakomplicirati život, odnosno katkad iz čistog hira radije bira izvesti stvari na teži nego na lakši način, možda i zato da publici pokaže kako on izgara na radu i kako trpi za svoju umjetnost. “Live 2015” uspijeva u svom osnovnom cilju – dao je dobru, premda ne najbolju ili najreprezentativniju sliku kako izgleda koncert Damira Urbana.

https://www.youtube.com/watch?v=19qn21b83GA

Neočekivano je da je “Black Tatoo” koji je dobro zvučao na koncertu, ovdje zvuči pomalo stidljivo, a “Astronaut” pretjerano raspojasano, dok je “Kornjača” neslušljiva. Tako kažu nježne uši ovog kritičara. Na ovom dvostrukom kompaktnom disku “Kundera“, “Ribe” i “Ako se napijem do smrti” solidno pripremaju teren za prave dvoransko-masovne manevre (točnije pjevanje s publikom i sa zborovima), koji će kulminirati s “Mjestom za mene“.

Stari Urbanov suradnik Vava uspio je injektirati adrenalin, benzin i barut u “Svijet za nas” (“Moja voda” bi dovela do ekstaze publike i da je Urban svira na češlju), a dinamitna energija se prenijela i na “Nebo“. “Sutra ćemo pričati” je Urban otpjevao pretjerano afektirano, a i ostatak snimaka povremeno pati od istog nedostatka.

Kao što je Urban jedinstven umjetnik, tako i ovo izdanje obiluje Urbanovom jedinstvenošću: nekima će to ići na živce, a nekima je to potvrda Urbanove genijalnosti. Izbor je vaš…


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE