ZDKPolitikaLejla Imamović (DF): Preduzeti sve potrebne radnje kako bi se osigurala zaštita...

Lejla Imamović (DF): Preduzeti sve potrebne radnje kako bi se osigurala zaštita života djece u osnovnim i srednjim školama na području ZDK

Zastupnica u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Lejla Imamović (DF) podnijela je inicijativu kojom će se, ako bude usvojena, nivo zaštite maloljetnika koji pohađaju osnovne i srednje škole podići na znatno veći nivo.

Imamović je svojom poslaničkom inicijativom tražila od Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport da preduzme sve potrebne radnje kako bi se osigurala zaštita života i tijela djece u osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona i to u smislu angažovanja zaštitarskih agencija, tj. sklapanja ugovora između resornog ministarstva i agencija za zaštitu: obezbjeđenje fizičkog lica (zaštitara), po principu jedan zaštitar – jedna škola, te uvođenje videonadzora na školske ulaze, holove i dvorišta u svim osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona.

„To kanton neće koštati mnogo, a možda će spasiti život nečijeg djeteta, život nekog novog Haruna Mujkića, osnovca iz Zenice koji je prije dvije godine podlegao ozlijedama zadobijenim u školi“ istakla je Imamović, te podsjetila da se isto toliko vremena njegovi roditelji bezuspješno bore da pokrenu bilo kakav sudski postupak protiv odgovornih.

„Ko je odgovoran? Menadžment škole, Ministarstvo obrazovanja, Vlada ili možda mi koji sjedimo u skupštinskim klupama i ne činimo ništa?“

No zastupnica iz DF-a je izrazila bojazan da njena inicijativa neće biti usvojena, jer dolazi iz opozicije, te pred skupštinskim zastupnicima i članovima Vlade stavila pretpostavku da će resorno ministarstvo odbiti inicijativu uz obrazloženje nedostatka sredstava.

„Iako,“ nastavila je Imamović: „novac kantona troši se bezmilice u razne svrhe.“, te navela primjer rashoda Zavoda za zapošljavanje ZDK, koji je samo na police u koje se polažu radne knjižice, potrošio 19.000 KM, a videonadzora u školama u 21. stoljeću, u 2016. godini nema, jer nema sredstava, djeca ginu i niko ne odgovara za to.

„Ja se osjećam odgovornom, i ne želim da nosim na savjesti niti jednog budućeg Haruna Mujkića. Ovom inicijativom, kao jedan od 35 članova najvišeg nivoa vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, skidam odgovornost sa sebe i prebacujem je direktno na Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.“


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE