PreporukaTemeTV BUKA : Intervju sa Radetom, ocem Srđana Aleksića i film Srđo

TV BUKA : Intervju sa Radetom, ocem Srđana Aleksića i film Srđo

Podlegao je povredama 27. januara, 1993 godine.

Sve se dešavalo blizu pijace i policijske stanice u Trebinju.

Srđanov otac Rade tada je napisao čitulju u kojoj je naveo:”Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.”

Advokat osuđenih za ubistvo na suđenju je rekao:”Tako mu i treba kada je branio balije”.Srđan Aleksić je imao 26 godina kada je ubijen.

Bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozorištem.

Nema ga u spiskovima heroja. Pored silnih spomenika do sada podignutih u Trebinju nema Srđanovog.

Nema ga ni u romantičnim pričama Mome Kapora o Hercegovini za prošlog rata.
Što i nije toliko važno, pokazanim čojstvom i junaštvom Srđan je veći od svih spomenika i riječi koji bi mu neko posvetio.

Ali je važno koliko mjesta u našim srcima i molitvama ima za Srdjana Aleksića, a odgovor ćemo dobiti jednostavno.

Na našoj savjesti je samo da izabere i pomisli: “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”, ili “Tako mu i treba kada je branio balije”.

Sredine nema, ili ćemo izabrati da budemo ljudi ili ćemo biti ništavila i izabranim odgovorom Srđana Aleksića ponovo ubiti.

TV emisiju BUKA, u kojem smo ugostili Radeta Aleksića, Srđanovog oca kao i film “Srđo” o ovom heroju Trebinja možete pogledati ovdje:


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE