Lokalne TemePolitikaPregled pitanja i inicijativa visočke zastupnice Jasmine Zubić u Federalnom parlamentu u...

Pregled pitanja i inicijativa visočke zastupnice Jasmine Zubić u Federalnom parlamentu u 2015. godini

Na web portalu www.virtuelniparlament.ba moguće je pregledati sve aktivnosti zastupnika u Federalnom parlamentu. Visoko na ovom nivou vlasti ima dva zastupnika, Jasminu Zubić (SDP) i Mirzu Ganića (SDA). Ovom prilikom objavljujemo dio najintresantnijih aktivnosti Jasmine Zubić kada je u pitanju Federalni parlament za prošlu godinu.

13.05.2015.

  1. Kada će se na dnevnom redu Doma naroda naći Zakon o šumama?
  2. Da li je realiziran Zaključak donesen na 49. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji glasi: “Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavezuje Vijeće ministara da u roku 90 dana izradi preporuke i plan za smanjenje diskriminacije u oblasti mobinga i obrazovanja imajući na umu godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije za 2012. godinu u kojima je primjetan trend porasta broja pritužbi iz ovih kategorija prava?”
  3. Da li je realiziran zaključak donesen na 49. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji glasi: “Zadužuje se Ministarstvo za ljudska prava BiH da uspostavi centralnu bazu podataka za počinjena djela diskriminacije, što je propisano u članu 8. Zakona o zabrani diskriminacije u BiH.” Ovo pitanje upućuje Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

27.10.2015.

  1. Inicijativa da se u parlamentarnoj proceduri što prije nađe u parlamentarnoj proceduri Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja.
  2. U kojoj fazi je realizacija preporuke Institucije ombudsmana broj: 85/15 od 26.03.2015. godine, kojom se ukazuje na diskriminaciju u pogledu prava na besplatno školovanje djece iz kategorije porodica šehida i poginulih boraca s obzirom na mjesto pebivališta, u odnosu na mjesto gdje žele da se školuju? Pošto postoji preporuka Ombudsmana da je došlo do diskriminacije u ovaknim slučajevima, da li se ova preporuka poštuje?
  3. Prvo pitanje uputila je Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja – da li je realizovana preporuka Institucija Ombudsmena broj P 154/14 od 06.08.2014. godine, kojom se Institutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja preporučuje da odmah prekine sa primjenom uputstava za primjenu liste invaliditeta kao apsolutno ništavnog akta i da primjenjuje listu invaliditeta koja je donesena u zakonskoj proceduri od nadležnog organa i u skladu sa međunarodnim standardima?
  4. Drugo pitanje uputila je kantonalnim zavodima i kantonalnim ministarstvima – zašto kantonalni zavodi i kantonalna ministarstva zdravstva do sada nisu poduzeli mjere u cilju osiguranja bezuvjetne i besplatne zdravstvene zaštite za svu djecu i sva lica starija od 65 godina a u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju (“Službene novine” 70/08).

17.11.2015.

  1. Kada će se Zakon o šumama naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda? ( ponovljeno pitanje jer na ranije postavljeno Vlada nije dostavila odgovor.)
  2. Da li je Vlada Federacije BiH uključena u rješavanje teške finansijske situacije u Općini Vareš i ako je odgovor potvrdan, traži kratak izvještaj o poduzetim aktivnostima.
  3. U kojoj fazi je priprema novog Zakona o ombudsmenima za ljudska prava?

01.12.2015.

  1. U kojoj fazi je realizacija preporuke Institucije ombudsmena broj P85/15 od 26.03.2015. godine, kojom se ukazuje na diskriminaciju u pogledu prava na besplatno školovanje djece iz kategorije porodica šehida i poginulih boraca, s obzirom na mjesto prebivališta u odnosu na mjesto gdje žele da se školuju?
  2. Inicijativa za odgodu primjene Zakona o unutrašnjem platnom prometu (“Službene novine Federacije BiH”, br. 48/2015) zbog neuspostavljanja finansijsko-informatičke agencije.
  3. Kada će biti formirana finansijsko-informatička agencija prema Zakonu o Finansijsko-informatičkoj agenciji (“Službene novine Federacije BiH”, br. 80/2011) i kada će biti donesena obavezujuća provedbena akta?

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE