Andrej Nikolaidis: Teror istine neće biti tolerisan!

491

Dobro, djeco. Ako su vam se od pranja izlizale majice sa likom Che Guevare, nabavite one sa likom Juliana Assangea. Jer on je Che vašeg vremena. Hoćete heroja? Ne morate ići sve do Kube, ne morate ići pola vijeka unatrag. Eno vam heroja u Londonu, u ambasadi Ecuadora.

Assange se nije tukao u džungli, jer tući se u džungli više nema nikakvog smisla – džungla napokon više ne postoji, barem ne kao skrovito, opasno mjesto , dom odmetnika. Za satelite, Google earth i naše nadzornike sve je to isto – i Brixton i Amazon.

ISTINA O NJIMA

Assange se tukao na serverima, tamo gdje se odvija naš život.
Assange nije pucao na moćne. On je učinio nešto daleko nasilnije, daleko ubojitije: on nam je omogućio da saznamo istinu o njima. On nije dizao pruge u vazduh, nije zemlju oduzimao bogatima da bi je vratio siromašnima – jer zemlja više nikome ne treba. On je izvršio mnogo razorniji napad na infrastrukturu: obznanio je da su prevara i laž krvotok i srce koje pokreće svijet.

Assange nije, kao Sjeverna Koreja, lansirao raketu dugog dometa. Nije bacio atomsku bombu. On je aktivirao nešto neusporedivo moćnije: istinu. On je, a ne upravitelji Isusove crkve, realizovao Hristov nauk: „… i istina će vas osloboditi“. Isus je učio kako oslobođenja nema bez istine. Assange je učinio sve što je mogao ne bi li nas oslobodio. To što ipak nismo – i nećemo biti – slobodni, nije do njega.

Koliko je ozbiljno to što je Assange učinio, razvidno je iz toga što na ulici nećete sresti klince sa njegovim likom na majicama. Nećete gledati koncerte na kojima muzičke zvijezde, udružene, zahtijevaju slobodu za Assangea. Beyonce i Coldplay nisu svoje nastupe na poluvremenu Super Bowla ni započeli, a ni završili uzvikom: Free Assange!
Treba li pomenuti: da je Assangea uhapsio Putin, ili Assad, svega bi toga bilo.

Tako da smo, nakon što je wikileaks objavio prljave tajne zapadnih demokratija, saznali i koliko danas vrijede Ujedinjene nacije.

Assange je na balkonu ambasade Ekvadora u Londonu pred novinarima mahao odlukom radne grupe UN. Radna grupe za proizvoljna hapšenja je odlučila: odnos prema Assangu je protivzakonit, on pod hitno mora na slobodu i treba da mu se isplati odšteta za 2.000 dana koje je protivzakonito proveo u pritvoru.

Samo što Veliku Britaniju i Švedsku odluka Radne grupe Ujedinjenih nacija ne zanima ni koliko zaključci  koje ja i Selvedin Avdić, urednik Žurnala, možemo donijeti na zajedničkom sastanku u Kiseljaku ili Fojnici, recimo.
Britanske vlasti su saopštile da će Assange, čim kroči iz ambasade Ecuadora u Londonu, biti uhapšen.

AKO STE SLUČAJNO ZABORAVILI

Ako ste slučajno zaboravili šta to, ono, sa tim Assangeom bi, dozvolite da vas podsjetim. Protiv tog čovjeka, koji je godinama u pritvoru, do sada nije podignuta optužnica. Britansko pravosuđe svoje postupke pravda nalogom za hapšenje koji je izdat na nivou EU. Tužiteljka iz Švedske hoće da ispita Asanža prije zvanične istrage.

Tužiteljka kojoj je Assangeov slučaj prvobitno povjeren optužbe je smatrala neosnovanim, pa ih je odbacila. Onda su slučaj dali poslušnoj i, naravno, nezavisnoj tužiteljki u Geteborgu. Assange nema ništa protiv da ga tužiteljka ispita – u Londonu, u ambasadi Ecuadora. Ali tužiteljka neće. Ona insistira da ispitivanje bude obavljeno u Švedskoj. Uzgred budi rečeno: otkako je Assange zatočen, švedski istražitelji su u preko 40 drugih slučajeva izvršili ispitivanje u Engleskoj.

To je, dakle, uobičajena praksa.

„Slučaj“ je, sjećate li se, već sam po sebi bizaran. Assange je optužen da je namjerno učinio da kondom koji je koristio pukne, čime je u opasnost doveo svoju/e seksualnu partnericu/e.

Svaki idiot zna da se ne radi o tome. Kao što svaki idiot zna da će Assange, bude li otišao u Švedsku da se izjasni o puknutom kondomu, završiti u američkom zatvoru gdje će se, ili neće, izjasniti o svojim aktivnostima koje je State Department okarakterisao kao „cyber terorizam“.

Kao što je i svaki idiot shvatio poruku slučaja „Assange“.

Julian Assange je odabrao „pogrešnu“ borbu protiv „pogrešnog“ neprijatelja. Možete imati svoje borbe: možete voditi svoje kulturalne ratove do mile volje, možete, koliko vam srce hoće, najavljivati kraj kapitalizma i revoluciju, možete, kad hoćete, ustati u zaštitu raznih ugroženih grupa, od kitova do izbjeglica, možete, eto, kao ja, ako vam je do toga, napisati nešto lijepo i o Assangeu.

Sve to može. Ali teror istine neće biti tolerisan.
A upravo ona, istina, čije se dejstvo uvijek čini kao apsolutni teror, jedino je što nas može osloboditi i iskupiti.
Ne velim ja. Nego Isus.