PreporukaRecenzijeAlbum kakav su željeli poštovatelji Let3-a

Album kakav su željeli poštovatelji Let3-a

40 godina nakon pojave punka vjerojatno je logično da se bend čiji su članovi doživjeli prvi val punka u svojim formativnim godinama oglasi novom pločom.

I to ne bilo kakvom pločom, nego stilskim zaokretom koji će jasno dati do znanja krilaticu: jednom punker, uvijek punker.

Let3 se nakon godina manje ili više uspjelog ekshibicionizma vratio onom po čem je postao poznat: čvrstom, jasnom i nemilosrdnom punk-rock zvuku, jasnim, agresivnim i povremeno vulgarnim krilaticama kojima ne štede nikog. Članovi grupe jasno opisuju stanje u Hrvatskoj 2016., opleli su po socijalnom stanju (“Gladni”), a svoj su spomen dobili i Angela Merkel i Tomislav Karamarko, a u pjesmi “Zlato” se spominje i Mirela (Holy?).

Angela Merkel sere” je album kakvi su željeli poštovatelji grupe i kojima je išlo na živce “Bombardiranje Srbije i Čačka“.

Album je ‘čista pržiona’, pjevač Zoran Prodanović Prlja podjednako bjesomučno i uvjerljivo urla u mikrofon, a ostatak benda složno i zdušno ne štedi svoje instrumente, uglavnom gitare, udaraljke i malo elektronike i usput zvuče kao pravi bend. Ovaj spoj najbolje funkcionira na spomenutoj “Gladni“, potencijalnoj himni prekarijata, ljudi koji žive na ugovor na određeno i dugove na neodređeno.

Još jedan pogodak je “Punjeta“, nešto starija pjesma koja se nakon pojavljivanja na kolekciji snimaka grupe Let2 (inače preteče ovog benda) našla i na albumu Let3-a. Rekli smo, povratak korijenima, kako je Mrle objasnio, tekst je stari, a muzika nova. I ništa se nije promijenilo od kad je pjesma nastala naovamo.

Naslovna pjesma ima vjerojatno najupečatljiviji stih na ploči: “Hvala Bogu, hvala drogi na kapitalizmu i slobodi” za koji bi, da su to otpjevali 40 godina prije, odmah dobili nagradu “Sedam sekretara SKOJ-a”. To je pjesma koja se može shvatiti kao posveta Idolima, koji su 1982. liturgijskim pojem začinili “Moja si”. Ovdje je prisutan sličan postupak, i to uspješno. S tekstualne strane pjesma je rođakinja “Omađijaj me”, kojom su provocirali Jadranku Kosor. “Prdni majko” i “Vatrena divljakuša” su pjesme koje pokazuju da ih smisao za vulgarnost još nije ostavio.

Vjerojatno je logično ako album nazoveš “Angela Merkel sere”, da isti završi – ‘sranjem’. Katastrofalno je da na momente izvrstan, a uglavnom više nego solidan album završava s idiotarijom “Kurac Marko“. Koliko god ne voljeli ovog političara, “Kurac Marko” je u rangu “Plavuše” Dječaka: promašeni komad političke satire.

Tragično je da se dotične političare moglo napasti na sto drugih mjesta (i jedan i drugi su imali gafove i gafove), a Let3 i Dječaci su izabrali čistu vulgarnost kojom sigurno neće smanjiti njihovu popularnost u cjelokupnom narodu, samo će im dati argument da na svojim skupovima govore kako ih, eto, nisko napadaju i ne biraju sredstva, ali oni su hrabri pa se ne daju.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE