SportDržavni TimBaždarević: Reprezentacija BiH mora biti iznad svih

Baždarević: Reprezentacija BiH mora biti iznad svih

Moramo zauzeti još jači gard i reprezentacija mora biti iznad svih nas. U narednom periodu sve ćemo podrediti ekipi i zajedništvu i žrtvovati sve na tom putu, rekao je za Anadolu Agency (AA) Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Ističe da ovih dana slaže kockice oko spiska igrača za prijateljske utakmice sa Luksemburgom 25. marta i četiri dana kasnije za meč protiv Švicarske u Zurichu.

Neće biti nekih koji su ranije igrali

“Spisak ću saopštiti 12 do 15 dana uoči utakmice protiv Luksemburga, kako pravila i nalažu. Bit će novih imena, a još o imenima ne bih govorio. Neće biti i nekih koji su ranije nosili dres reprezentacije, ali kažem nećemo danas o imenima, dok još ne posložimo neke stvari”, kazao je Baždarević, dodavši:

“Na spisku za test susrete sa Luksemburgom i Švicarskom naći će se vjerovatno 25 igrača. Protiv Luksemburga pojedini će dobiti šansu da se dokažu. Naravno, da ćemo željeti pobijediti u svakoj utakmici. Međutim, pokušat ćemo vidjeti i neke stvari glede novih igrača i promjena formacija u igri, sve u svrhu pripreme za septembarski start kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i naše utakmice sa Estonijom”.

Po svaku cijenu, tvrdi, neće pomladiti nacionalni tim BiH.

“Ne, to nije nimalo lako. Kažu pomladiti ekipu. Kako? Sa kojim igračima? Imamo li ih dovoljno za veći rez? Sve su to pitanja na koja morate naći odgovor. Bitno je da dobijemo svježinu i širinu u sastavu. Ukoliko će nam neki 30-godišnjak poput Danijela Milićevića donijet napredak u igri, dobit će poziv da pokaže može li to uraditi. Ne želim licitirati sa imenima, ali ću reći da meni kao selektoru, odnosno našoj reprezentaciji treba isključivo kvalitet”, decidan je bio Baždravić.

Kada nas “nagaze”, Špancima pokazati zube

Zadovoljan je brojem kontrolnih utakmica i protivnicima sa kojima će BiH igrati do starta kvalifikacija za SP (Luksemburg 25. marta, Švicarska 29. marta, Španija 29. maja u St. Gallenu, Kirin kup u Japanu od 3. do 7. Juna, gdje će nastupiti i domaća selekcija, Danska i Bugarska).

“Moram pohvaliti ljude u našem Savezu koji su nam osigurali kvalitetne protivnike. Isto tako, rade sve na tome da neki od igrača dobiju papire neophodne za nastup u reprezentaciji BiH. Imat ćemo dovoljan broj utakmica da oprobamo sve što trebamo oprobati, spremimo se adekvatno i do 6. septembra i domaćeg meča sa Estonijom pronađemo idealan tim”, mišljenja je Baždarević, koji je o susretu sa aktuelnim i trostrukim prvakom Evrope, Španijom istakao:

“Odlična stvar. Intencija je da igramo sa najjačima, da te nas ‘nagaze’, da vidimo koliko zaista možemo i vrijedimo. Bit će to super stvar. Vjerujem da ćemo i Špancima uspjeti pokazati zube. Osim utakmica, ići ćemo i u špijunažu protivnika u kvalifikacijama za SP. Tu prije svega mislim na Estonce sa kojima otvaramo kvalifikacije, ali i Grke koji prave novi tim”.

Nema dilemu u pogledu cilja u kvalifikacijama za naredni Mundijal.

“Kratko i jasno, naš cilj je plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiju 2018. godine. Moramo biti hrabri i znati šta hoćemo u budućnosti. Moramo da pokažemo veliku želju da smo neko i nešto”, poručio je Baždarević.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE