ZanimljivostiReceptiSchwarzwald torta

Schwarzwald torta

Biskvit

  • 8 jaja
  • 4 kašike vruće vode
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g glatkog brašna
  • 60 g gustina
  • 20 g kakaa
  • 1 prašak za pecivo

Nadjev

  • 2 flašice višnji (zajedno cca. 800-1000 g)
  • 75 g šećera
  • 30 g gustina

Za ukrašavanje

  • 100 g tamne čokolade
  • 400 ml vrhnja za šlag
  • čokoladne mrvice
Priprema biskvita

Pjenasto umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i vodom. Potom dodajte sve ostale sastojke i mikserom na najlaganijoj brzini mutite tek toliko da se svi sastojci sjedine i smjesa biskvita bude jednolična. Nemojte predugo mutiti, jer bi vam biskvit mogao postati pretvrd.

Pripremite kalup za torte (ovdje korišten okrugli kalup promjera 26 cm) tako da ga lagano namastite i/ili obložite papirom za pečenje ili masnim papirom.

Smjesu biskvita izlijte u kalup, ravnomjerno rasporedite, protresite lagano kalup kako biste izbacili sve moguće mjehuriće zraka te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C otprilike 35-40 minuta (odnosno dok zabodena čačkalica u sredini biskvita izađe van potpuno čista).

Kad izvadite pečen biskvit iz pećnice, pustite ga 15 minuta u kalupu, a zatim ga izvadite iz kalupa, odstranite papir ako ste oblagali kalup s papirom te pustite da se biskvit potpuno ohladi.

Priprema nadjeva

Višnje ocijedite i sačuvajte njihov sok kako biste njime mogli natopiti tijesto. Stavite višnje u lonac, pospite šećerom i ostavite tako 10-15 minuta tako da višnje otpuste sav svoj sok. Kada primijetite da su višnje pustile sok, stavite lonac na vatru te povremeno miješajući, pustite da smjesa provrije. Nakon toga, ponovno ocijedite višnje i njihov sok stavite u drugu zdjelu. Višnje vratite u lonac, a u zdjelu sa sokom stavite gustin i pjenjačom miješajte sve dok se sav gustin ne otopi (ne bi smjelo biti nikakvih grudvica škroba). Sok pomiješan gustinom vratite u lonac s višnjama te kuhajte miješajući dok ne provrije.

Nakon što je smjesa prokuhala i zgusnula se, stavite lonac s višnjama na hlađenje.

Kad su i biskvit i nadjev ohlađeni, možete složiti tortu.

Slaganje torte

Otopite 100 g tamne čokolade te umutite 400 ml vrhnja za šlag u čvrsti šlag.

Biskvit prerežite 2 puta, tako da dobijete 3 jednaka dijela biskvita. Svaki biskvit natopite sokom višnji. Donji dio biskvita premažite rastopljenom čokoladom. Po čokoladi ravnomjerno rasporedite pola nadjeva te prekrijte drugim dijelom biskvita. Po drugom dijelu biskvita ravnomjerno rasporedite drugu polovicu nadjeva te premažite 1/4 šlaga.

Na vrh stavite treću (zadnju) koru biskvita te ukrasite tortu ostatkom šlaga i čokoladnim mrvicama (ili kako god želite).

Prije posluživanja stavite tortu u hladnjak najmanje 4 sata da se lijepo stisne (najbolje bi bilo tortu ostaviti preko noći hladnjaku).

WP_20141004_001


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE