Lokalne TemePolitikaAmandmanom ASDA zaustavljeno propadanje zgrade osnovne škole u Donjem Moštru

Amandmanom ASDA zaustavljeno propadanje zgrade osnovne škole u Donjem Moštru

Na posljednjoj održanoj 31. sjednici Skupštine ZDK, sa 20 glasova ZA, usvojen je amandman ASDA koji glasi:

U dijelu II. POSEBNI DIO, u članu 3. Prijedloga Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2016. godinu, (Izdaci po budžetskim korisnicima), na razdjelu 22, budžetska organizacija 02, potrošačka jedinica 0035, O.Š. „MULA MUSTAFA BAŠESKIJA“ VISOK0, na ekonomskom kodu 821600 Rekonstrukcija i investiciono održavanje, ”, u koloni 9 i 13, broj „0 „ zamjenjuje se brojem „100.000“, a na razdjelu 10, budžetska organizacija 01, potrošačka jedinica 0001-SKUPŠTINA KANTONA – na ekonomskom kodu 614300 “Tekući transfer za finansiranje političkih stranaka, koalicija političkih stranaka i nezavisnih poslanika“”, u koloni 9 i 13, broj „400.000“ zamjenjuje se brojem „300.000“.

Pomenuti amandman je prouzrokovao nevjerovatnu konfuziju i turbulencije kod trenutno vladajućih političkih aktera u ZDK. Naime, sjednica je odmah nakon izjašnjavanja zastupnika ASDA da ostaju pri svome amandmanu, na zahtjev kluba SDA prekinuta na pola sata.

Nakon povratka na nastavak zasijedanja predsjednik kluba ASDA u Skupštini ZDK je detaljnije elaborirao i obrazložio razloge podnošenja pomenutog amandmana. Pri tome je napomenuo da je očito problem u tome što je klub ASDA prepoznao i ukazao na problem spomenut u amandmanu. Uz to, predsjednik kluba ASDA je tražio da ukoliko je moguće da se kao predlagatelj amandmana briše ASDA i da se stavi bilo koji drugi politički subjekt samo da amandman dobije podršku,odnosno da se njime obezbijede sredstva koja će zaustaviti dalje propadanje postojeće građevine buduće škole.

Na glasanju amandman je dobio i više nego dovoljnu podršku 20 zastupnika. Pri čemu treba istaknuti da su svi visočki skupštinski zastupnici glasali za navedeni amandman.

Pored nevedene, kao kolateralna dobiti usvajanja ovog kao i ostalih amandmana jeste činjenica da i “male političke partije” mogu polučiti velike političke i praktične rezultate. A da bi se naprijed navedeno realiziralo potrebno je uložiti mnogo energije na međusobnim razgovorima, uvažavanjima i uz dozu tolerancije i iskrenosti kada je u pitanju davanje i vlastite podrške drugim.

Osnovna škola “Mula Mustafa Bašeskija” u Donjem Moštru trenutno broji 1150 učenika raspoređenih u 54 odjeljenja. Petnaest(15) odjeljenja razredne nastave koja su do školske 2005/2006. godine izvodila nastavu u staroj školskoj zgradi u Donjem Moštru, prebačena su u školsku zgradu u kojoj se do tada izvodila samo predmetna nastava. Objekat stare školske zgrade je, zbog dotrajalosti, proglašen neuslovnim Odlukom Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE-DO Kantona od 4.9.2006. i isti je srušen u martu 2008. godine.

Izgradnja novog objekta je počela 03.09.2008. godine, a vrijednost planiranih radova je oko 1.200.000,00KM.                                                                                              Do sada je u objekat utrošeno 200.000 KM i nakon toga su radovi stali.

Da bi se zgrada pokrila (sprat, ploča i krov) potrebno je oko 210.000,00 KM.

Za ostale radove do puštanja zgrade u funkciju potrebno je oko 800.000,00 KM.

Zbog velikog broja odjeljenja (37), škola u Donjem Moštru nastavu izvodi u tri smjene. Škola posjeduje ukupno 16 učionica, a bili su prisiljeni da od dvije učionice prave četiri.

Uslovi su dakle, veoma teški, jer ova škola nije planirana za toliki broj odjeljenja. Otežano je održavanje fonda sati na svim nivoima nastave kao što je i skoro nemoguće izvođenje dopunske i dodatne nastave i vannastavnih aktivnosti, čime su djeca uveliko oštećena. Zbog velikog broja djece u jednom objektu, higijenski uslovi ne mogu biti adekvatni pa uvijek prijeti opasnost od zaraznih bolesti.

U ovom trenutku spremnost za pomoć u nastavku izgradnje škole iskazali su neki privredni subjekti sa područja općine Visoko a o čemu su upoznali i rukovodstvo škole, kao i Fondacija ,,Mi za djecu“ koja je vodila akciju u dovršetku radova na izgradnji i opremanju područne škole u Poriječanima.

Budžetom Općine Visoko za 2016. godinu predviđena su sredstva za ovu namjenu u iznosu od 50.000,00 KM.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE