BiHKulturaOdržana promocija knjige o položaju Jevreja u BiH od 1918. -1945. godine

Održana promocija knjige o položaju Jevreja u BiH od 1918. -1945. godine

Londrc je Feni kazala da je magistarski rad iz 2013. godine uz pomoć i podršku Jevrejske zajednice BiH, i njenog člana Elija Taubera, proširila u knjigu jer su smatrali da je bitna za život Jevreja u BiH.
Namijenjena je pravnicima, historičarima i politolozima, a Londrc ističe da je ova knjiga početak njenog rada i stvaranja te najavljuje i druge naslove koji će obrađivati istu ili sličnu tematiku.
Savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber navodi da je ova knjiga prva koja cjelovito obrađuje pravni odnos raznih država koje su djelovale na teritoriji BiH u odnosu na Jevreje.”Ovo je čitav jedan niz pretpostavki koje su prethodile odnosima prema Jevrejima i koje su kasnije u toku razvoja političke situacije utjecale na taj odnos”, istakao je Tauber.jevreji1

Nekada je to, ističe, bilo tolerantno, nekada potpuno korektno, a nekada katastrofalno.

Podsjeća da su 1940. godine u Kraljevini Jugoslaviji doneseni zakoni koji su bili protiv Jevreja. U početku su im otežali život, a poslije je dovelo do njihovog uništenja.

“Jevrejima u BiH najbolje je bilo u Osmanskom carstvu, a velikih problema nije bilo ni u doba Austro-Ugarske i dijelom u Kraljevini Jugoslaviji, a najteže za vrijeme NDH-a, u Drugom svjetskom ratu, kada su doneseni rasni zakoni, preslikani iz prava Njemačke”, naglasio je Tauber.

U BiH ima oko 1.000 članova Jevrejske zajednice, od čega je 700 u Sarajevu. Od toga ima i mješovitih brakova, ali su članovi zajednice.jevreji3

Londrc je dobitnica srebrne značke Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Predaje na fakultetima u Travniku i Kiseljaku.

Visoko.co.ba/Klix

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE