Lokalne TemePozitivno VisokoUčenici Gimnazije "Visoko" stvaraju magiju od hemijskih proizvoda bez hemije, a zarađeni...

Učenici Gimnazije “Visoko” stvaraju magiju od hemijskih proizvoda bez hemije, a zarađeni novac koriste u humane svrhe

S obzirom na to da je Visoko.co.ba lokalni portal, koji podržava sve ono što je pozitivan plod naše zajednice, donosimo priču o jednoj sekciji koja se na svoj način bori za svoje mjesto pod zvijezdama. Ili, možda bolje da kažemo, bori se za svoje mjesto “pod” hemijskim proizvodima bez hemije? O čemu se radi saznajte u nastavku članka.

Učenici Gimnazije “Visoko” sa svojom profesoricom, Hrnjić Amrom, čine mala hemijska čuda. Zbog toga, odlučili smo porazgovarati sa istima, te saznati nešto više o njihovom radu, sekciji i stavovima.

Za početak, donosimo razgovor sa prof. Hrnjić Amrom, koja je zapravo začetnik ove ideje i ”vođa” učenika iz generacije u generaciju.

Kako profesorica kaže, sama ideja za proizvodnjom sapuna se rodila na jednoj od ekskurzija. Vraćajući se, posjetili su tvornicu parfema u Francuskoj, gdje su prisustvovali proizvodnji parfema i sapuna, koja ih je oduševila i bila začetnik sekcije. Učenici su oduševljeno prihvatili prijedlog profesorice, a u jednom od maturskih radova su razradili isti, te započeli proizvodnju sapuna, što rade i danas.

Projekat je aktivan već četiri godine i svake godine je sve uspješniji, a prof.ističe da je veoma zadovoljna odazivom učenika. Svake godine, prirodni smjer Gimnazije “Visoko” preuzima ovaj projekat i nosi ga narednih godinu i po.

Svi proizvodi su apsolutno prirodni jer koriste maslinovo, kokosovo i palmino ulje. Jedina ”neprirodna” stvar je natrium hidroksid baza, koja se nabavlja i veoma je skupa, a koja se dobiva tehnološkim procesima. Sve proizvode mogu pronaći u marketima i izdvojiti novac za njih, međutim natrium hidroksid nemaju jer nemaju stalnog nabavljača, te se moraju snalaziti na svoj način. Također, u proizvodnji koriste i eterična ulja limuna, lavande, bora i sl., koje nabavljaju iz lokalnih apoteka.

Što se tiče samog procesa proizvodnje sapuna, prof. Hrnjić ističe da proces nije komplikovan i da se za otprilike 1h može napraviti sapun. Međutim, sapuni se mogu proizvoditi na 2 načina : toplim i hladnim postupkom. Oni se koriste hladnim postupkom zbog toga što sapuni moraju imati proces ”zrenja”, baš kao što imamo zrenje sira, vina i sl., a taj proces traje najmanje mjesec dana.

Ono što je jedna od najljepših karakteristika ove sekcije i same proizvodnje jeste što se novac koji se zaradi, uglavnom, koristi za plaćanje ekskurzija učenicima koji to nisu u mogućnosti sami, mada se novac jedne školske godine koristio i za humanitarne svrhe neke druge prirode.

Prof. nam je u razgovoru istakla da sve sirovine mogu nabaviti u marketima, a ono što je najskuplji proizvod su eterična ulja. Zbog toga, u razradi je ideja o proizvodnji eteričnih ulja od ljekovitih biljaka, kako bi mogli smanjiti potrošnju, a povećati kvalitet.

Prenosimo i poruku prof. Hrnjić za sve učenike, ali i čitaoce portala Visoko.co.ba: ” Najosnovnije je da vodite računa o svom zdravlju. Sapuni koje mi pravimo su jako bazni, te imaju približnu pH vrijednost kao ljudska koža. Omladina, danas, koristi mnoge kozmetičke proizvode koji su puni parabena, tako da je to sve štetno za kožu i zdravlje uopće. Da bi na neki način zaštitili kožu i svoje zdravlje, omladina se na ovaj način educira kako da sebi naprave baš sve što im je potrebno.”

Dakle, da biste sačuvali svoju kožu i svoje zdravlje, kupite domaće proizvode, pomozite sebi i svojoj koži, a i nekome od učenika koji nisu u mogućnosti otići na ekskurziju.

U narednom periodu, bit ćete u mogućnosti čitati nastavak ovog razgovora, ali sa drugim sudionicima..


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE