Lokalne TemePozitivno VisokoAdis Deljković o istoriji izraelsko-palestinskog konflikta na BHT1

Adis Deljković o istoriji izraelsko-palestinskog konflikta na BHT1

Visočanin Adis Deljković, dugogodišnji urednik vanjskopolitičke redakcije BHT1 u narednoj emisiji “Global” donosi reportažu iz Izraela i Palestine. O tome su pisale i današnje Nezavisne novine.

U ponedjeljak 6.juna, na programu BHT1 možete pratiti specijalno izdanje magazina “Global”, reportažu pod nazivom “Putevima Palestine” gdje su boravili Adis Deljković, urednik vanjskopolitičke redakcije BHT1 i magazina “Global”, i snimatelj Emir Morina.

U reportaži će biti govora o istoriji izraelsko-palestinskog konflikta, trenutnom stanju na Zapadnoj obali, satusu Jerusalima, isprepletenosti vjere, istorije, politike, nasilja … Priče o svakodnevnom životu Palestinaca, borbi za vlastitu državu, odnosu s Izraelom, o prošlošću i budućnosti.

U reportaži saznajte više o gradovima na okupiranoj Zapadnoj obali. Za “Global” govore palestinski politički predstavnici, lideri religijskih zajednica, stanovnici Zapadne obale.

“Moj profesionalni izazov bio je da posjetim Zapadnu obalu, još nakon reportaže iz pojasa Gaze 2010.godine. U poređenju sa pojasom Gaze, na palestinskoj okupiranoj Zapadnoj obali nema tako mnogo devastiranih, uništenih dijelova, ali u ovoj oblasti prisutne su izraelske trupe i brojna ilegalna izraelska naselja koja se grade na zemlji koja treba da bude u okviru države Palestine. Zapadna obala u potpunosti je ispresijecana velikim zidom dugim 700 kilometara i brojnim izraelskim kontrolnim punktovima, što onemogućava slobodno kretanje Palestinaca i normalan život. Tokom boravka u Zapadnoj obali, u Jerusalimu smo snimili i mjesta od velike važnosti za tri najveće monoteističke religije. Uspjeli smo snimiti i plato Al Akse, što izraelske vlasti uglavnom ne dozvoljavaju” – izjavio je Adis Deljković za današnje Nezavisne novine.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE