Album “Freedom” je nastavak priče s prošlogodišnjeg albuma “Wadada”, autentičnog zvuka i sa 10 autorskih pjesama. Na albumu je radila stalna Diamusk ekipa. Adisa potpisuje tekstove i vokale, dok na aranžmanima i kompoziciji radi zajedno s mužem Aldinom koji je ujedno i producent. Trubu svira Norvežanin Hallvard Lyssand, dok je Đani Pervan zadužen za mastering. Album je snimljen u “LivingRoom Studio” i bit će objavljen bez oficijelnog izdavača krajem augusta. Singlovi “Freedom” i “Concrete Jungle” su već na svim streaming platformama na kojima će također biti dostupan i cijeli album “Freedom” krajem augusta.

Adisa je ranije najavila da će album “Freedom” biti pun iznenađenja. Specijalni gost na jednoj pjesmi je makedonski muzičar Kiril Kuzmanov, saksofonista i flautista. Naročito zanimljiva saradnja je sa srbijanskim artistom Nemanjom Kojić aka Hornsman Coyote (Eyesburn, Soulcraft, Remedy) a drugi featuring na albumu je sa Alanom Hajdukom aka Highway Man (ex Gluho doba, Dubioza kolektiv).

Istovremeno je izašla i traka “Plamen” koja je kolaboracija s austrijskim reggae produkcijskim timom House of Riddim. Ona će se naći na kompilaciji “World Wide Riddim” zajedno sa dvadesetak različitih artista iz cijelog svijeta koji su na istu kompoziciju svoje izvedbe snimili na maternjem jeziku.

Adisa o novom singlu i novom albumu kaže: “Šta je to sloboda, znamo li? Živimo u betonskim kutijama udobno zaštićeni od slobode. Gubimo se u haosu ogledajući se u bizarnim banalnostima, panično se opredjeljujući da budemo sitne duše jer možda tako možemo opstati. Bombarduju nas strahom, oprezom, grčom, a zapravo sve je u redu. Haos je vještački, istina izvitoperena, osjećaj je stvaran, imate li taj osjećaj? Diamusk nastavlja svoju priču, nebitan je broj ljudi do kojih će doprijeti. U današnjoj hiperprodukciji nametnute mainstream muzike je revolucionarno biti nešto potpuno suprotno navedenom. Tvrdoglavo sam odana onom sto osjećam, to iskazujem. To je dio moje slobode”.

Diamusk mozete pratiti na Facebooku, YouTubeu i na web sajtu Diamuskofficial.com.

Adisa Zvekić je rođena u Zenici (BiH). Muzikom se bavi 20 godina. Jedinstveni i moćni vokalni performans, tekstovi, kao i ukupan autorski rad bili su vitalan doprinos u bendovima kao sto su Gluho Doba against Def Age, “Dubioza kolektiv i La Cherga. Iza nje je više od 500 koncerata širom Evrope i sedam studijskih albuma. Iz svog doma u Bergenu u Norveškoj pokrenula je vlastiti solo projekt pod pseudonimom Diamusk.
klix.ba/visoko.ba