BiHAdnan Delić: Moja porodica je na Dan Armije RBiH ponosna jer je...

Adnan Delić: Moja porodica je na Dan Armije RBiH ponosna jer je naš otac utkao dio sebe u temelje ove države

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. april, poseban značaj ima za porodicu rahmetli generala Rasima Delića. Nekako je sudbina htjela da je general Delić i umro samo jedan dan nakon Dana armije, odnosno 16. aprila 2010., samo dan nakon što je proslavio ovaj veliki praznik naše domovine.

Na ovaj dan osjećanja u porodici Delić su izmiješana, a mi smo ovaj povod iskoristili i za nekoliko rečenica sa Adnanom Delićem, mlađim sinom Rasima Delića.

“Prošlo je šest godina od preseljenja oca na drugi, bolji svijet i to je dokaz meni, ali i porodici, da dragi Bog dobre ljude rano uzima, pa je tako uzeo i mog oca sebi. Bol je iz godine u godinu jača, svakim danom nam sve više nedostaje…

Na ovaj dan naša porodica je izuzetno ponosna, jer je i otac bio ponosan na Armiju RBiH, armiju u koju je ugradio i dio sebe. Otac je dio sebe ugradio u temelje slobodne i nezavisne BiH i jako sam ponosan na sve što je učinio i zahvalan Bogu što sam imao tu čast imati takvog oca, kojeg se, siguran sam, mnogi s ponosom sjećaju.” – kazao nam je Adnan Delić.

General Rasim Delić Vojnu akademiju je završio 1971., a 1989. godine i dvogodišnju školu za komandni kadar. Jugoslovensku narodnu armiju je napustio 13. aprila 1992. u činu potpukovnika.  Od 8. juna 1993. do kraja agresije bio je komadant Armije RBiH. Poslije agresije na BiH Delić je bio komandant zajedničke komande Vojske Federacije BiH.

adnan_delic3“Iskreno se nadam da će doći vrijeme kada će i ljudi u BiH kolektivno shvatiti kakva je bila uloga i značaj mog  rahmetli oca u periodu agresije na našu domovinu, pa i poslije nje. Od srca svim iskrenim patriotama želim sretan Dan Armije RBiH.” – istaknuo je na kraju Adnan Delić, sin armijskog generala Rasima Delića, još jednog velikana naše domovine, koji je u najteže vrijeme bio na čelu armije ove zemlje, koja se suprostavila daleko jačoj i nadmoćnijoj sili, čiji je cilj bio pokoriti BiH.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE