Naslovnica ZDK Crna hronika Akcija SIPA-e...

Akcija SIPA-e i u Zenici: Zbog šverca cigareta uhapšene dvije osobe

113
PODIJELI

U nastavku operativne akcije kodnog naziva “Bond”, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su 01.10.2017. godine, na području Banja Luke, Zenice, Ključa i Cazina, izvršili pretrese četiri stambena objekta, ostalih prostorija i pokretnih stvari i pritom slobode lišili dva lica.

MARKETING

Tokom višemjesečne istrage obuhvaćeno je više lica, za koje postoje osnovi sumnje da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, sa tačno podijeljenim ulogama, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, vršili međunarodni promet akciznih proizvoda – cigareta, na način da su u kontinuitetu cigarete nabavljali u Bosni i Hercegovini, a potom ih krijumčarili u zemlje Evropske unije.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, sim kartice i drugi predmeti koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje i nedozvoljen promet akciznih proizvoda, a sve u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona BiH „Produženo krivično djelo“.

Provedenim istražnim radnjama u okviru ovog predmeta, do sada je privremeno oduzeto ukupno 1.850 šteka cigareta u vrijednosti od oko 92 500,00 konvertibilnih maraka.

Nakon kriminalističke obrade, lica lišena slobode će biti predata nadležnom tužiocu Tužilaštva BiH na dalje postupanje.

 

 

 

Visoko.co.ba/Zenicablog.com

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.