ZanimljivostiAko radite više od 55 sati sedmično imate veći rizik od srčanih...

Ako radite više od 55 sati sedmično imate veći rizik od srčanih problema

Stručnjaci su otkrili da ako radite više od 55 sati sedmično, imati ćete veći rizik od razvoja brojnih srčanih problema.

Ljudi koji rade toliko, imaju 40 posto više šanse da razviju iregularan srčani ritam, nego oni koji rade do 40 sati sedmično.

Već je poznato da duge smjene povećavaju rizik od moždanog udara.

Studija sprovedena na više od 85.000 Britanaca i Skandinavaca koji su nakon tako dugog radnog vremena u narednih deset godina razvili atrialnu fibrilaciju (nepravilan srčani ritam), piše Daily Mail.

Studija, objavljena u žurnalu European Heart, pokazala je da nepravilan srčani ritam može dovesti do moždanog udara, srčanog udara i demenciju.

Profesor Mika Kivimaki, sa Univerziteta College London kaže kako je najčešća posljedica atrialne fibrilacije srčana aritmija.

“Veći rizik predstavlja duže radno vrijeme, nego prethodni srčani problemi. A u kombinaciji sa pušenjem, dijabetesom, visokim krvnim pritiskom… šanse se višestruko povećavaju za razvojem nepravilnog srčanog ritma”, navodi se u studiji.

radiosarajevo.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE