SvijetDaleki istokAko Sjeverna Koreja upotrijebi nuklearno oružje bit će spaljena poput šibice

Ako Sjeverna Koreja upotrijebi nuklearno oružje bit će spaljena poput šibice

U posljednje vrijeme gotovo da nema dana kada se ne razbukta priča o novom ratu na Korejskom poluotoku, a da Sjeverna Koreja postaje ozbiljan remetilački faktor najbolje govore i posljednje izjave američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je najavio povećanje broja vojnika SAD-a na Korejskom poluotoku.

Također, Trump je kazao kako očekuje od Kine, koja je tradicionalno najbliži saradnik Sjeverne Koreje da pomogne u rješavanju krize sa ovom zemljom, a posebno je naglasio da ukoliko to Kina ne učini, to će uraditi SAD sa svojim saveznicima.

Vanjsko-politički analitičar Neven Kazazović je za Avaz.ba kazao kako sutra ne očekuje ništa spektakularno, a posebno ne rat o kojem svjetski mediji već neko vrijeme zveckaju.

– Ne vjerujem da će doći do rata. Ono što znam jeste da se sutra u Sjevernoj Koreji obilježava 105. godišnjica rođenja utemeljitelja sjevernokorejskog režima Kim II-sunga i da će u njegovu čast ispaliti novu raketu. Ne znam tačno kako će na sve to reagovati i SAD, koja je, i to je činjenica već godinama držala do 30 hiljada vojnika na u Južnoj Koreji, a da se taj broj sada i povećao na 40 – rekao je Kazazović.

Naš sagovornik je podsjetio kako je i Kina, najbliži saradnik otuđenog režima nedavno stacionirao veliki broj trupa na granicu sa Sjevernom Korejom.

– Kina će tu igrati bitnu ulogu, jer je očigledno se Sjeverna Koreja neće previše smjeti igrati sa takvim stvarima – kazao je Kazazović

Također, na naše pitanje da li se može desiti da se upotrijebi i nuklearno oružje, naš sagovornik nam je kazao kako niko neće smjeti koristiti nuklearno naoružanje.

– Niko vjerujte ne smije koristiti nuklearno naoružanje, a pogotovo ne Sjeverna Koreja, jer bi bila spaljena poput šibice – istakao je Kazazović.

Na kraju je Kazazović kazao kako nakon sutrašnje vojne vježbe koja je najavljena Sjevernu Koreju vjerovatno očekuju nove sankcije.

– Sigurno će biti sankcija, ali kakvih, to još nije poznato. Ono što jeste sigurno jeste da Sjeverna Koreja postaje remetilački faktor koji se treba dovesti u red – zaključio je Kazazović.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE