BiHAlarmantno upozorenje: Balkanu prijete velike poplave

Alarmantno upozorenje: Balkanu prijete velike poplave

Naime,  prema prognozi AccuWeathera, hladno vrijeme zadržat će se sljedećih sedmica na području sjeverne i istočne Evrope. “Spremanje zimskih kaputa neće dolaziti u obzir za stanovnike Londona, Amsterdama, Berlina, Varšave i Minska sve do početka aprila”, pišu meteorolozi AccuWeathera.

Za one koji će htjeti pobjeći od hladnoće AccuWeather predlaže da posjete Mediteran, gdje će prave proljetne temperature prvo stići.

Najkišovitije će biti tokom prve polovice sezone.

prognoza-acc

Uprkos hladnom početku proljeća, naleti toplog zraka pojačat će se na području Francuske i Njemačke tokom aprila.

Najveća opasnost od jakih oluja postoji na području istočne i središnje Francuske te južne Njemačke. “Ove oluje mogle bi dovesti do orkanskih vjetrova i velikih poplava”, upozorava AccuWeather.

Nakon što su dijelovi Balkana ove godine proživjeli jednu od najhladnijih zima, proljeće će pratiti uzorak bliži uobičajenim temperaturama za to doba godine.

Početak proljeća na području Balkana obilježit će nešto niže temperature nego što je uobičajeno, piše AccuWeather, dodajući da će od sredine marta pa sve do maja biti česte promjene u temperaturama.

Topliji zrak s Mediterana prodirat će duž Balkana, ali će s druge strane hladniji zrak sa sjevera Evrope dovesti do povremenih razdoblja ispodprosječnih temperatura.

Meteorolozi AccuWeathera upozoravaju i na moguću opasnost tokom proljetnih mjeseci u obliku poplava, do kojih bi moglo doći kada krene otapanje snijega u planinama.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE