Lokalne TemePozitivno VisokoAlmir Lemeš - Pilot iz Gračanice nakon Minhena na "Fićijadi" i u...

Almir Lemeš – Pilot iz Gračanice nakon Minhena na “Fićijadi” i u Šibeniku

Prije dvije godine pisali smo o podvigu Almira Lemeša zvanog “Pilot” iz Gračanice koji je sa svojim komšijom Nihadom Hasićem uputio se smjelo na put u Minhen sa svojim fićom na tzv “Fićijadu” na kojoj je bilo 60 fića iz bivše Jugoslavije, a samo jedan iz BiH, tačnije iz Visokog ili još preciznije iz Gračanice.

Ovog vikenda u Šibeniku je održan prvi Međunarodni fićo skup, na kojem su se okupili ljubitelji Zastave 750, popularnog fiće ili fićeka. Nekada je to vozilo bilo simbol države, danas ga posjeduju rijetki – redom zaljubljenici u tog limenog ljubimca.

Organizator skupa u Hrvatskoj je Tomislav Juras koji je za HRT izjavio kako je u Šibenik stiglo 50-ak automobila iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, BiH i Švicarske. Fićo iz Gračanice se našao i na ovom skupu zajedno sa svojim vlasnikom Almirom Lemešom. Poznatiji pod svojim umjetničkim imenom “Pilot”, Lemeš je inače autoprevoznik po zanimaju, a u Gračanici kažu i “majstor za svašta”. Legenda kaže da je kao veliki ljubitelj fića još u osmom razredu osnovne škole imao jednog.

Na skupu u Šibeniku najstariji ‘fićo’ u proizveden je 1955. godine. Najskupljem ‘fići’ na ovom skupu cijena je oko 90 hiljada, a ‘prosječno starom’ – 10 hiljada eura.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE