BiHPolitikaAmbasador BiH u Ankari traži sankcije za savjetnika jer se javljao novinarima...

Ambasador BiH u Ankari traži sankcije za savjetnika jer se javljao novinarima iz BiH za vrijeme puča

Ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj Damir Džanko zatražio je provođenje disciplinskog postupka protiv svog savjetnika Alije Muminovića, jer je Muminović bez njegove saglasnosti dao izjavu novinskoj agenciji Patria u noći kad je u Turskoj dio vojske pokušao izvesti vojni udar i svrgnuti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana sa vlasti, saznaje NAP.

Drama u Ankari i nekoliko drugih gradova u Turskoj počela se odvijati kasno navečer, 15 jula. Svjetski mediji prenijeli su slike vojske i tenkova na ulicama Turske. Bio je to pokušaj vojnog puča. Prve informacije govorile su o desetinama mrtvih i ranjenih.

Za to vrijeme hiljade državljana iz BiH boravili su u Turskoj. Najveći dio njih bili su u turističkoj posjeti ovoj zemlji. Također, stotine studenata iz BiH se nalaze na školovanju u Turskoj, a i veliki broj naših građana radi u ovoj zemlji.

Ambasador Džanko je bio nedostupan za medije i za uplašene porodice. Njegov mobitel bio je isključen. Jedini kontakt sa Ambasadom BiH u Ankari te dramatične noći, bio je ambsadorov prvi savjetnik Alija Muminović, koji je razgovarao sa više novinara iz Sarajeva, sa uplašenim roditeljima čija su djeca na studiju u Turskoj… Praktično bio je jedina zvanična veza sa Bosnom i Hercegovinom. Postoji univerzalna saglasnot koja je Muminoviću omogučila da se stavi na raspolaganje građanima.

Ambsador Džanko ocijenio je da se Muminović nije smio javiti novinarima i građanima bez njegove saglasnosti.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak naložio je pokretanje interne istrage u vezi sa ovim slučajem. Crnadak je zatražio da se ispitaju okolnosti pod kojim je Muminović komunicirao sa građanima i novinarima iz BiH, ali i gdje se u to vrijeme nalazio ambasador Džanko, odnosno da li je uopće bio u Turskoj.

Muminović nije želio komentarisati ovaj slučaj. Zaštitu je potražio uz pomoć svog advokata, piše Patria.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE