Naslovnica ZDK Sport Amel Tuka: Vo...

Amel Tuka: Volim se takmičiti s boljima od sebe

38
PODIJELI

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, čija je specijalnost utrka na 800 metara, otvorio je novu sezonu odličnim rezultatima.

Prvu utrku imao je u italijanskom Poncanu, gdje je pobijedio u utrci na 400 metara s rezultatom od 46,88 sekundi. Potom je uslijedio zenički miting kad je po izrazito snažnom pljusku istrčao 800 metara za 1:47,01.

  • Blizu rekorda

“Nisam vjerovao da ću odmah ići ispod 47 sekundi, ovo je bilo veoma blizu mog ličnog rekorda iz Zagreba od prošle godine, kad sam imao vrijeme od 46,63. Sve je to bilo iz punog treninga, kao i miting u Zenici, gdje nas vrijeme nije poslužilo. S obzirom na sve to, zadovoljan sam rezultatom. Ali, kao što kaže i moj trener, ove utrke koristimo da upotpunimo treninge kako bih u julu bio što spremniji”, rekao je Tuka.

Naš atletičar već 17. juna putuje u Bratislavu, gdje planira utrku s vremenom na nivou od 1:45.

“Ne želim da odmah idem s jakim utrkama, želim da postepeno ulazim u formu, jer se tako najbolje osjećam. Tu želim da istrčim vrijeme 1:45, jer sam već u Zenici vidio da se dobro osjećam. Poslije Bratislave, još ne znam hoću li nastupiti na mitingu u Velenju 20. juna, ali me već 1. jula očekuje prvi nastup na Dijamantnoj ligi u Parizu”, rekao je Tuka.

Na molbu da nam otkrije postoji li neki poseban plan treninga uoči najvećeg atletskog takmičenja ove godine, Svjetskog prvenstva u Londonu, Tuka je odgovorio:

“Veliko takmičenje je uvijek posebno. Ne mogu svi osvojiti medalje. Samo tri najspremnija mogu doći do podija. Želim da prije Londona napravim jedan dobar rezultat, koji bi mi dao samopouzdanje, onako kako je bilo i prije Pekinga, gdje sam se osjećao fantastično. Vratili smo taj sistem treninga iz 2015., jer je to odgovaralo mom tijelu. Tad sam trenirao jako, imao sam snažne utrke, a osjećao sam se odmorno.

Upravo mi to treba i sada. Polako dobivam taj osjećaj kroz utrke, mnogo sam sigurniji na stazi i imam više samopouzdanja. Uz jaku konkurenciju, mogu više dati od sebe. Drugačiji je osjećaj kad ste na stazi uz velika imena, drugačiji je adrenalin, veća je želja i veći motiv. Volim se takmičiti s boljima od sebe kako bih napravio što bolji rezultat”, rekao je Tuka.

  • Već pet kontrola u 2017.

Poznato je da je Tuka u toku 2016. godine imao veliki broj doping-kontrola Međunarodne atletske federacije (IAAF), a otkrio je da se to nastavilo i u novoj sezoni.

“U proteklih pet mjeseci već sam imao pet kontrola, a očekujem da će me posjetiti i u junu. To je njihov posao i mi, sportisti, ne možemo tu ništa, samo se odazvati. Meni su uvijek dobrodošli, ali samo bih volio da imaju isti kriterij prema svima. Moje je da treniram i da se fokusiram na treninge, a oni neka rade svoj posao”, rekao je Amel.

  • Vojni režim za vrhunske rezultate

“Samokritičan sam i primam pozitivne kritike od drugih, sportskih stručnjaka. Možda ljudi sa strane bolje vide neke stvari nego ja sam. Bilo je prošle godine nekih propusta, gdje sam se osjećao umorno i nisam dovoljno mislio na sebe. Sad sam se maksimalno posvetio atletici, uvijek mi je bila na prvom mjestu, ali sam po prirodi takav da želim i drugima da udovoljim.

Slijede mi najbolje atletske godine i moram ih posvetiti samo sebi i atletici. Tako sam čvrsto odlučio. Znam da mogu istrčati još bolji rezultat, napraviti još veće stvari. Sve svoje slobodno vrijeme sada koristim za odmor. Najvažnije mi je da sam svjež. Nakon treninga, uvijek se odmaram, spavam, na taj način mi prolazi čitav dan. Imam vojni režim, za koji sam siguran da će mi dati vrhunske rezultate”, rekao je na kraju razgovora Tuka.

 

 

 

Visokoco.ba/Avaz.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.