ZanimljivostiAmerička vlada će u ljudski mozak ugrađivati implantate koji će omogućiti telepatsko...

Američka vlada će u ljudski mozak ugrađivati implantate koji će omogućiti telepatsko komuniciranje

Ovi čipovi omogućili bi i upravljanje mašinama pomoću uma, liječenje povreda mozga i slanje poruka preko WhatsAppa korištenjem snage misli.

Agencija za napredne istraživačke projekte (DARPA) dodijelila je 65 miliona dolara za šest istraživačkih timova koji bi u naredne četiri godine trebalo da osmisle ovu tehnologiju, a implantat bi se mogao ugrađivati na vrh cerebralnog korteksa ili čak unutar njega.

U implantatima će se nalaziti senzori zaduženi za dekodiranje procesa u mozgu i govornog jezika kako bi ih i kompjuteri mogli razumjeti.

Neće biti nimalo lako dizajnirati uređaje koji će moći “čitati” procese u mozgu jer, kako navode iz Agencije, implantat će morati biti u stanju bilježiti i prenositi signale milion neurona u svakom trenutku.

Ostaje nejasno kako će ova tehnologija biti testirana.

DARPA zapravo nije prva koja radi na telepatiji. Naime, i Elon Musk i Mark Zuckerberg tvrde kako rade na sličnoj tehnologiji i Zuckerberg je ranije ove godine priznao da njegova kompanija radi na razvijanju tehnologije koja će omogućiti čitanje ljudskih misli.

Ukoliko naučnici uspiju razviti digitalnu telepatiju, ljudske misli mogle bi postati dio javno dostupnih informacija.

klix.ba/visoko.baa


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE