ZanimljivostiAmerička vojska razvija biosenzore koji će moći osjetiti da li je vojnik...

Američka vojska razvija biosenzore koji će moći osjetiti da li je vojnik pod stresom

Riječ je o nečemu što bi se moglo nazvati “stvaranjem vojnika genetskim inženjeringom”. Američko vazduhoplovstvo je već uspješno testiralo šljem koji prati moždanu aktivnost pilota i registruje da li je pod stresom ili “paničari”.

Do 2020. godine mornaričke specijalne snage Foke i Rendžeri kopnene vojske mogli bi nositi “egzoskelet” koji će ih štititi u borbi.

Nova oružja sa bio-senzorima mogla bi saznati više o ljudima koji ih koriste i šta se događa sa njihovim tijelima na molekularnom nivou tokom borbe.

Bit će u stanju da detektuju sitne promjene u količini stresa, spremnosti ili zdravlja vojnika.

Zahvaljujući tome moglo bi biti napravljeno oružje specifično projektovano za određenu osobu.

“Želimo živu laboratoriju u kojoj bi mogli konstantno da osjećamo ljude na duži vremenski period”, objašnjavaju američki vojni stručnjaci.

Neke specijalne jedinice američkih oružanih snaga već traže načine da poboljšaju svoje vojnike na genetskom nivou.

Tako je prošle dvije godine vojska kupila uređaj za biomedicinska praćenja u vrijednosti od dva miliona dolara.

Jedan projekat koristi sočivo web kamere kako bi registrovalo nivo kiseonika u hemoglobinu vojnika. Na taj način može se izračunati ritam srca.

To omogućava da se bolje razumiju individualne mentalne i fizičke prednosti i slabosti, što će pomoći komandantima da bolje odluče kojeg vojnika da pošalju na određenu misiju.

klix.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE