Lokalne TemeAmir Ganić (ASDA): Zašto građani Visokog plaćaju 45KM za administrativne greške u...

Amir Ganić (ASDA): Zašto građani Visokog plaćaju 45KM za administrativne greške u dokumentima koje su načinile administrativne osobe

Zašto se vrši naplata građanima za administrativne greške u zvaničnim aktima-dokumenitima, načinjenim od strane administrativnog osoblja.

Obrazloženje

Administrativno osoblje Zemljišno-knjižnog (ZK) ureda Suda u Visokom je načinilo grešku prilikom upisa jednistvenog matičnog broja građanina. Pri tome, da bi se ispravila greška kod promjene JMBG u dokumentu ZK, građanin mora dobiti potvrdu od nadležne policijske stanice koja će mu defacto samo upisati matični broj sa lične karte (sa kojom građanin ne može u ZK  uredu ispraviti učinjenu pogrešku) i pri tome će uplatiti 10,00 KM. Uz to, građanin je dužan uplatiti i 30,00 KM adiminstrativne takse, kako bi se izvršila korekcija u dokumentu.

Da li ovo znači da za nemar i nepažnju administrativnog osoblja građanin mora da plati, uz bankovne troškove oko 45,00 KM i pri tome doživi kojekavke stresove ubjedjivanjem sa osobljem kako bi dokazao svoj identitet sa lične karte? Pored toga, nevjerovatno je da Sud ne priznaje najznačajniji identifikacioni dokument ove države, nego se svjesno vrši „udar“ na đepove građana.

Zastupnik u Skupštini ZDK

Prof.dr Amir Ganić


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE