Naslovnica Lokalne Teme Amir Ganić (A...

Amir Ganić (ASDA): Zašto građani Visokog plaćaju 45KM za administrativne greške u dokumentima koje su načinile administrativne osobe

819
PODIJELI

Zašto se vrši naplata građanima za administrativne greške u zvaničnim aktima-dokumenitima, načinjenim od strane administrativnog osoblja.

Obrazloženje

Administrativno osoblje Zemljišno-knjižnog (ZK) ureda Suda u Visokom je načinilo grešku prilikom upisa jednistvenog matičnog broja građanina. Pri tome, da bi se ispravila greška kod promjene JMBG u dokumentu ZK, građanin mora dobiti potvrdu od nadležne policijske stanice koja će mu defacto samo upisati matični broj sa lične karte (sa kojom građanin ne može u ZK  uredu ispraviti učinjenu pogrešku) i pri tome će uplatiti 10,00 KM. Uz to, građanin je dužan uplatiti i 30,00 KM adiminstrativne takse, kako bi se izvršila korekcija u dokumentu.

Da li ovo znači da za nemar i nepažnju administrativnog osoblja građanin mora da plati, uz bankovne troškove oko 45,00 KM i pri tome doživi kojekavke stresove ubjedjivanjem sa osobljem kako bi dokazao svoj identitet sa lične karte? Pored toga, nevjerovatno je da Sud ne priznaje najznačajniji identifikacioni dokument ove države, nego se svjesno vrši „udar“ na đepove građana.

Zastupnik u Skupštini ZDK

Prof.dr Amir Ganić

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.