SvijetRegijaAndrej Plenković: Vodim HDZ tačno tamo gdje je želio Tuđman

Andrej Plenković: Vodim HDZ tačno tamo gdje je želio Tuđman

Govoreći o raskidu koalicije s MOST-om, on je izjavio da je problem bio u principima kada je riječ o smijeni ministra finansija Zdravka Marića. Plenković je kazao da su MOST-ovci tražili smjenu iako Vlada nije ni razmatrala zahtjeve opozicjie niti bilo kakve argumente.

Govoreći i previranjima unutar HDZ-a, te na pitanje da li su one rezultat neostvarenih ambicija ili je posrijedi otpor prema njegovoj politici razvijanja HDZ-a kao stranke umjerene desnice, Plenković je kazao da je moguće i jedno i drugo.

– Ono što mislim da radim dobro i za HDZ i za državu jest da ga pozicioniram tačno tamo gdje ga je prvi predsjednik Republike Hrvatske i utemeljitelj HDZ-a dr. Franjo Tuđman htio pozicinirati. A to je desni centar. Tu nemam nikakvih dilema jer znam što je predsjednik Tuđman htio i isto tako znam što je dobro danas za Hrvatsku u evropskom kontekstu. Moja kontinuirana poruka je da želim dati vjerodostojnost strankama političkog mainstreama. Strankama matice – koje u internetsko-komunikacijskom i visokotehnološko medijskom vremenu, gdje, nažalost, mnogi na površan način i nerijetko nabrzinu donose zaključke – imaju dovoljno široku i kvalitetnu bazu članova, platformu i program te potrebne filtre da jasno artikuliraju svoje politike. Stranke matice su jedina zapreka onima koji su nastali na protestnoj antisistemskoj bazi i čiji je cilj rušenje jer su im svi dosadašnji a priori krivi za nešto. Model političkog konteksta i aktuelnih epizoda u hrvatskoj politici može se kroz širu prizmu definirati i kao svojevrsni sukob stranaka matice s protestnim pokretima. Ima li u stranci i malih razočaranja u smislu osobnih ambicija? To je moguće i ljudski. Ali, to u svojoj biti nije ključno. Važan je smjer kojim idu stranka i država. Vidim koji su trendovi i znam što je za zemlju koja ima samo 27 godina iskustva demokratskog sustava dobro i korisno. I za naše institucije i za naše vrijednosti – rekao je Plenković, prenosi Avaz.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE