SvijetAntička podvodna šuma otkrivena u Španiji može pomoći da shvatimo klimatske promjene

Antička podvodna šuma otkrivena u Španiji može pomoći da shvatimo klimatske promjene

Naučnik Ben Raines je rekao kako znaju da je riječ o staroj šumi jer se drveće nalazi 18 metara pod vodom. Smatra da su šumu otkrili veliki valovi koje je uzrokovao uragan Ivan 2004. godine.

Na ovoj lokaciji je organizovano je nekoliko naučnih ekspedicija.

“Vjerujemo da je drveće bilo na suhoj zemlji tokom ledenog doba prije 60.000 godina kada je nivo mora bio niži. Uzorci s pokazali da se ova vrsta nalazi u Sjevernoj Carolini gdje je mnogo hladnije nego u Alabami. Daljnja istraživanja ove antičke šume mogu nam dati vrijedan uvid u kilmatske promjene i podizanje nivoa mora”, rekao je Raines.

Naučnici su napravili dokumentarac o ovoj šumi kako bi je zaštitili i nadaju se da će biti proglašena zaštićenom zonom.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE