Lokalne Teme“Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ organizuje koncert ruske pijanistkinje povodom Dana planete...

“Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ organizuje koncert ruske pijanistkinje povodom Dana planete zemlje

Akademija HUESA i Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ organizirat će 22. aprila, povodom Dana planete zemlje, koncert klasične muzike ruske pijanistkinje Svetlane Tirmenštajn.

Svetlana Tirmenštajn rođena je u Rusiji. Godine 1984. upisala je Novosibirski konzervatorijum u klasi prof. A.Barona i docenta S.A. Dobrovoljskog, a 1991. je završila Kijevski konzervatorijum u klasi A.F.Zaderackog. Živi i radi u Srbiji i nastupa kao član tria ”Amoroso”.

Od 1996. koncertira kao solista i kamerni muzičar skoro u svim značajnim dvoranama širom Srbije. Nastupala je s Umjetničkim ansamblom Vojske Jugoslavije Beograd ( J. Haydn, Koncert D-dur, S. Rahmanjinov, Koncert br. 2 c-moll, F. List, Koncert br. 2 A-dur) i s orkestrom RTS-a (V.A.Mocart, Koncert d-moll). Jedan je od osnivača kamernog orkestra ”Camerata di Musica”.

Godine 1998. UMUS joj je dodijelio status samostalnog umjetnika.

Od 2003. aktivni je član barokne radionice na FMU kao čembalista. Pohađala je master klas kod P. Lenerberga i E.Mihajlovića, a kao član ansambla ”Belgrade baroque” imala je turneje po Švedskoj.

Sarađivala je s Ljudmilom Gros (sopran), duvačkim kvintetom Beogradske Filharmonije, duvačkim kvintetom ”Vila Lobos’ Rio de Žaneiro”, Ericom Fricom (tuba, Meksiko) i Ognjenom Popovićem (klarinet).

Koncert počinje u 20 sati u Franjevačkoj gimnaziji Visoko.

Visoko.co.ba/Piramidasunca.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE