ZanimljivostiArheolozi kroz pukotinu u stijeni došli do sarkofaga s ljudskim licima

Arheolozi kroz pukotinu u stijeni došli do sarkofaga s ljudskim licima

U grobnicima je bilo nekoliko različitih sarkofaga i komadi gline. Egipatsko ministarstvo za starine priopćilo je da otkriće “pokazuje da je to područje dugo vremena služilo kao veliko groblje”.

U jednoj grobnici, do koje su arheolozi došli kroz pukotinu u stijenama, bila su četiri sarkofaga ukrašena ugraviranim ljudskim licima. U drugoj su otkrivena četiri grobna mjesta, uključujući jedno dječje. Prema komadima gline, groblje je datirano u razdoblje između 27. dinastije, utemeljene 525. prije Krista i grčko-rimske ere koja je trajala od 332. prije Krista do 4. stoljeća.

Ali al-Bakry, vođa misije, rekao je da su u jednoj grobnici pronađene kosti žene, muškaraca i djece različite dobi. “Grobnice su bile dio velikog groblja u sklopu golemog grada, a ne vojarne kako neki sugeriraju”, rekao je. Ministarstvo u priopćenju dodaje da se “radovi na otkrivanju novih tajni nastavljaju”.

Arheološki radovi na tom lokalitetu počeli su 2015.

 

globalcir.com/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE