ZDKAsocijacija Mostovi Prijateljstva BiH iz Zenice posjetili Foču i Jeleč

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH iz Zenice posjetili Foču i Jeleč

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH iz Zenice nastavila je realizovati projekt pod nazivom “Podrška održivom povratku-obnovimo mostove prijateljstva u BiH”.

U subotu su članovi Mostova Prijateljstva BiH-Zenica (25 članova), posjetili općinu Foča i povratničko naselje Jeleč. Ovo je bila 13. po redu posjeta u 2016. godini povratničkim naseljima u manjem BiH entitetu.
Do sada su posjetili povratnička naselja (Janja, Grapska, Kozarac, Vukosavlje-Jakeš, Kamenica, Potočari, Srebrenica, Kotor Varoš, Prnjavor, Rogatica, Mahala, Šeher-Osmaci,Foča).
Članovi Mostova Prijateljstva su posjetili lokaciju na kojoj se gradi prelijepa Aladža džamija koja je 1992. godine do temelja srušena.
Zajedno sa glavnim imamom Medžlisa IZ Foča Miralemom ef. Hodžićem i imamom Fadilom ef. Arifovićem obišli su gradilište na kojem se vrijedno zidaju zidovi Aladža džamije koja je izgrađena 1549. godine, a čija će obnova biti dovršena do kraja 2017. godine.
Poslije posjete Foči zajedno sa predstavnicima Medžlisa IZ Foča posjetili su povratničko naselje Jeleč gdje su za prisutne, posebno za djecu organizovali kulturno-umjetnički program ( igraonica sa animatorom, interpretacija sevdalinki, i narodnih folklornih igara).
U kulturno-umjetničkom programu su učestvovali članovi orkestra GUD Filigran, KUD Plamen-Pehare i vokalni solisti Omer Kadrić i Haris Muminagić. Za prisutnu djecu povratničke populacije (kojih na području općine Foča nažalost ima samo 10), obezbjedili su i skromne poklone i slatkiše.
Nažalost, trenutno na području općine Foča od prijeratnih 20.000 Bošnjaka koliko je živjelo prije agresije na BiH, sada trenutno živi 400 povratnika. Tokom 1992. godine, na području općine Foča ubijeno je između 2500-3000 Bošnjaka na zvjerski način. U povratničkom naselju Jeleč prije rata živjelo je oko 800 mještana. Danas u Jeleču živi oko 35 porodica. 4. maja 1992. godine ubijeno je 85 mještana Jeleča.
Poslije svega što su čuli i vidjeli tokom boravka u Foči i Jeleču, postali su još svjesniji koliko je teško biti povratnik u gradovima i selima gdje su počinjeni stravični zločini, genocid i urbicid. Zbog svega toga udruženje je još više motivisano da nastavi projekat posjete povratničkim naseljima gdje će se družiti i sklapati prijateljstva sa povratnicima koji su istinski heroji BiH, koji trebaju veliku podršku svih državnih, federalnih, kantonalnih i općinskih institucija, udruženja i pojedinaca. Povratnici na najbolji način brane i jačaju BiH svojim povratkom koji mi svi moramo učinuti održivim, sa jakom i organizovanom podrškom koja će im olakšati život na mjestima gdje su im zločinci  oduzeli sve -slobodu, imovinu, živote,uspomene, saopćeno je iz  Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH – Zenica.

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE