Na jutros objavljenoj ATP listi najboljih tenisera naši momci bilježe i dalje dobre pozicije

Tomislav Brkić, nakon plasmana u četvrtfinale Challengera u Bielli i 15 osvojenih bodova, napredovao je 13 pozicija i od jutros je 219., samo sedam pozicija slabije od svog najboljeg rankinga iz oktobra prošle godine,

Naš najbolje plasirani teniser je i dalje Damir Džumhur, na 93. poziciji. Damir ove sedmice neće nastupati. Prema nekim najavama, prvi turnir na kojem će igrati je jaki Challenger u Vancouveru, sedmicu dana prije početka US Opena na kojem je naš Damir prva alternativa za ulazak u glavni žrijeb i vrlo vjerovatno ćemo ga gledati u prvom kolu.

Mirza Bašić se pomakao za jednu poziciju. On ove sedmice nastupa na Challengeru u Segoviji, gdje je postavljen za 5. nosioca. Mirza ne brani poene, i u slučaju, recimo, plasmana u četvrtfinale i novih 17 poena mogao bi do 145. pozicije. Polufinale bi mu donijelo 140., a finale 137. mjesto. Eventualna titula bi ga smjestila čak na 125. poziciju. Ali, polako, na Mirzu ne treba stavljati veliki pritisak. Treba igrati od meča do meča. Nakon Segovije, planiran je nastup u Portorožu.

Aldin Šetkić je, nakon titule iz Ankare napredovao 11 pozicija i jutros je 231.

Inače, nakon osvajanja turnira u Hamburgu Nadal se pomakao na devetu poziciju, a Marin Čilić na osmu, dok je Miloš Raonić nazadovao dvije pozicije i od jutros je deseti.

Prvi veliki turnir na kojem će se pojaviti teniska elita je Masters u Torontu, koji počinje slijedećeg vikenda. Do sada je jedino Roger Federer otkazao učešće.