BiHAustrijski ambasador o referendumu: Sutra bih se prvo zapitao ko je bogat...

Austrijski ambasador o referendumu: Sutra bih se prvo zapitao ko je bogat a ko siromašan

Oni koji u Bosni i Hercegovini prave štimung nacionalizma i podižu tenzije u zemlji, i vraćaju se na retoriku podjela i rata, u stvari štete interesu svog naroda ali i drugim ljudima. To su stvari zbog kojih privreda – kroz nove investicije – teško ili nikako ne može da napreduje dalje.
Poručio je ovo u izjavi za novinsku agenciju Patria austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini Martin Pammer.

Dosta oštre i jasne kritike međunarodne javnosti izazvao je referendum o proslavi 9. januara u Republici Srpskoj, koji bi se u ovom bh. entitetu trebao održati u nedjelju.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana RS, jer diskriminira druga dva naroda u RS. Vlasti iz Banja Luke ne žele prihvatiti odluku Suda, zbog čega je predsjednik RS Milorad Dodik pokrenuo referendum o ovom pitanju. Druga odluka Ustavnog suda bila je zabrana najavljenog referenduma, ali ni nju političari koji predvode bh. entitet Republiku Srpku ne žele ispoštovati.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”.

Ambasador Pammer kaže da je situacija ozbiljna zbog toga što kroz referendum akteri u Republici Srpskoj dovode u pitanje Dejtonski sporazum i dejtonski okvir uređenja Bosne i Hercegovine, a to može narušiti ekonomsku stabilnost zemlje.

Pammer smatra da građani BiH trebaju znati da su za njih sada najvežnije reforme i napredak zemlje prema Evropskoj uniji. Referendum u Republici Srspkoj, tema referenduma, su stvari koje su povezane za prošlost i vrijeme rata. I one nisu dobre, i ni su za budućnost.

– Ako bi izbjegli takve stvari, onda bi u zemlji bilo puno više napretka i investicija, ne samo iz Austrije, koja je investitor broj jedan u BiH, nego i iz drugih zemalja – kaže Pammer.

Ambasador Pammer podsjeća da je Ustavni sud svugdje u svijetu posljednja instanca u zemlji, sviđale se nekome njegove odluke ili ne. Ako neko ne poštuje Ustavnu sud, onda on sam sebe stavlja izvan pravnih okriva, piše Patria.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE