Lokalne TemePozitivno VisokoAvaz u posjeti visočkim piramidama: Visočka arheološka nalazišta svaki dan prepuna turista

Avaz u posjeti visočkim piramidama: Visočka arheološka nalazišta svaki dan prepuna turista

Druga polovina ovogodišnje turističke sezone u bosanskoj dolini piramida u Visokom pokazuje da će ovo biti još jedna u nizu uspješnih sezona, a očekivanje od 50.000 posjeta trebalo bi biti i ostvareno. I proteklih dana u Visokom je bilo izuzetno živo, a pored bh.dijaspore koja je u ljetnim mjesecima najbrojnija, u Visokom su prisutni gosti ne samo iz zemalja regiona, već apsolutno iz cijelog svijeta.

I dok su oči cijelog svijeta bile uprte na Olimpijadu u Brazilu, a milioni turista posjetili ovu zemlju, mi smo u Visokom zatekli čovjeka kojem su bosanske piramide i labirinti podzemnih tunela, čini se, bili interesantniji od najvećeg svjetskog sportskog događaja.

– Želio bih da istražujem ovu lokaciju. Ovo je divno mjesto. Vidio sam betonske blokove na Piramidi Sunca i smatram da se radi o nečemu vještačkom, s tim da trebamo uzeti uzorke i sve to analizirati. Sve što sam vidio je posebno i prelijepo, a najinteresantnija je energija koja je prisutna ovdje. Pošto dolazim s juga Brazila nismo ljubitelji karnevala i gužve, već više volimo da radimo, pa sam i ja tako umjesto u Riju, završio u Visokom. – kazao nam je posjetilac iz Brazila Genezio Hugo de Souza.

Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ svake godine pokušava da proširi sadržaje koje nudi u Visokom, pa je tako od ove godine otvoren i prvi arheološko – turistički park „Ravne 2“, što bi trebalo da turiste zadrži mnogo duže u Visokom i BiH.

– Pored brojnih sadržaja u Visokom, našim volonterima nudimo i obilazak drugih znamenitosti širom naše zemlje, što je način da se upoznaju s ljepotama naše domovine, a naravno i da duže ostanu u BiH. – kazao nam je Semir Osmanagić.

Od prvog dana istraživanja, u Visokom su među najbrojnijim gostima oni iz zemalja regiona.

– Zanimljive stvari smo vidjeli, interesantno je kako je zrak čist, kako je ugodno. Bilo bi sjajno kada bi se država malo više uključila i pomogla ovaj projekat. – riječi su gostiju iz hrvatskog Umaga, Tamare Pečurice i Vanje Keglovića.

Veliki broj turista znači i više posla za trgovce suvenirima koji se nalaze na lokalitetu Ravne.

– Zadovoljni smo, kako brojnošću turista, tako i samom prodajom. Ljudi dolaze, posjećuju ove lokacije, ponešto i pazare, tako da ovaj projekat treba proširiti, jer korist možemo imati svi mi, kako u Visokom, tako i u cijeloj zemlji. – kazao nam je Nermin Alihodžić, koji se bavi prodajom suvenira.

I pored skoro nikakve pomoći lokalne, kantonalne i državne vlasti, projekat istraživanja u Visokom se nastavlja, a svake godine i broj turista, kao i gostiju je sve veći. Nakon prvih godina kada su Visoko posjećivale stotine hiljada ljudi, te nakon što je interes jedno vrijeme bio smanjen, iz godine u godinu Visoko bilježi sve veći broj posjeta, a 50.000 turista iz cijelog svijeta koliko ih se očekuje ove godine, dokaz je da projekat Fondacije ima svijetlu budućnost.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE