BiHRegijaAzija sve moćnija na tržištu luksuzne robe

Azija sve moćnija na tržištu luksuzne robe

U Evropi kineske kuće luksuznih proizvoda “Lao Feng Sjang”, “Luk Fuk Holding”, “Čoau Sang Holdings” ili “Ćau Tai Fuk” su gotovo nepoznate iako one prijete da postanu vodeće po zaradi na svjetskom tržištu bogataša.

Pet kineskih kuća ušlo je među sto vodećih svjetskih kompanija luksuzne robe, na osnovu podataka konsultantske kuće “Dilojt” (Diloitte), što jasno pokazuje evoluciju ovog tržišta, prenosi AFP.

U studiji se navodi da je u toku konstantan porast luksuznih azijskih preduzeća na čelu sa najvećim lancem prodavnica nakita “Čou Tai Fuk” u svijetu, koji se trenutno nalazi na četvrom mjestu, poslije “Luksotika”, “Svoča” ili “Keringa”.

Ova hongoška kompanija, koju nazivaju azijskim Tifanijem, ostvarila je tokom 2013. prodaju u vrijednosti od 9,9 milijardi dolara, što je rast od 35 odsto u odnosu na prethodnu.

Ova kuća ušla je u prvih deset kompanija luksuzne robe sa najvećom zaradom, koja predstavlja 48,9 odsto ukupnog profita koji je ostvarilo prvih sto vodećih kuća u svijetu.

azijaJoš jedna kineska kuća za prodaju nakita, “Lao Feng Sijang”, našla se na 16. mjestu ove liste, a trenutno je prisutna u i SAD i u Kanadi, dok “Luk Fuk Holding” svoje proizvode plasira i u Australiji.

Ove kineske kuće, iako još nisu poznate u Evropi, veoma su popularne na azijskom kontinentu, a polako ali sigurno počinju da se šire i po ostalim kontinentima.

Kineske kuće luksuzne robe zabilježile su najubjedljiviji rast u prodaji tokom 2013. na globalnom nivou, koji je u prosjeku iznosio 33,4 odsto.

 

Visoko.co.ba/buka.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE